« Takaisin

Kristinuskon Sydän, uudelleen löydetty usko, kirjan arvio

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Hyvin harvoin uskontotieteilijä lukee näin älykästä kirjaa kristinuskosta. Arvostetun amerikkalaisen teologin ja raamatuntutkijan Marcus J. Borgin kulttimaineen saanut menestyskirja The Heart of Christianity Rediscovering a Life of Faith on ilmestynyt suomenkielisenä 2016 ja toinen painos 2018. Kirjassaan Borgin yhdistää älykkäästi ja taidokkaasti syvän kristillisen uskon ja Jumalan rakkauden moderniin raamattunäkemykseen ja tieteelliseen maailmankuvaan. Kirjan osuva suomalainen nimi on Kristinuskon Sydän. Se on kirjailijapappi Kari Kuulan käännös. Kirjassa on myös emerituspiispa Wille Riekkisen esipuhe.

Kuten tiedämme, monille koulutetuille älykkäille suomalaisille, joille tieteen totuudet ovat päivänselviä asioita, kristinuskon fundamentalismi ja Raamatun yksioikoinen kirjaimellinen tulkinta aiheuttaa suurta sulatteluvaikeutta. Muun muassa tuon mustavalkoisen ja arkista älykästä ajattelua vieroksuvan uskontulkinnan vuoksi niin monet eroavat kirkosta. Kristinuskon Sydän tarjoaa lääkettä tuohon kirkkoa helvetillisesti käristävään kriisiin ja juuri siksi kirja on niin riemastuttava.

Kirjassaan Borg osoittaa monin esimerkein ja selkeästi ajatellen, että kristinuskon voikin aidosti yhdistää nykyiseen tieteelliseen maailmankuvaan. Tulkitsen, että tuon järkevän ja aidosti vahvauskoisen modernin uskontulkinnan ”suuntaus” on nimetty”nousevaksi paradigmaksi”. Uuden nousevan paradigman tärkeimpiä asioita ovat mm. Raamatun metaforinen tulkinta ja Raamatun sakramentaalinen arvo.

Borg tarjoaa syvällisesti ajattelevan ja hienosti perustellun kokonaisesityksen siitä, miten nykyaikainen sivistynyt ja terävästi ajatteleva ihminen voi ymmärtää kristinuskon ja sitoutua siihen uskonnollisesti ja psykologisesti terveellä tavalla. Borg esittää asiaansa raikkaalla ja kiehtovan totuudellisella tavalla ja osaa myös argumentoida ajatuksensa erinomaisen korkealaatuisesti.

Lukijalle selviää, että Marcus Borgin kirja Kristinuskon Sydän pohjautuu hänen mittavaan uraansa Raamatun arvostettuna tutkijana, sillä Borg selvästikin tietää mistä kirjoittaa. Borg on myös asiallinen ja kiltti, kuten tosikristitty nyt on. Rationaalisesti tarkastellen Borg myös käsittelee fundamentalisteja ja muita äärikristittyjä erittäin kauniisti ja jopa lempeämmin kuin he ehkä ansaitsisivat.

Lukukokemus on myös selkeä. Kirjan yleistajuinen teksti ei edellytä lukijaltaan erityistä teologista asiantuntemusta, mutta se puhuttelee myös akateemisemmin suuntautunutta teologia. Borg avaa nykyaikaista kristillistä uskoa, jonka perusta on historiallinen raamatuntutkimus ja nykyihmisen tieteellinen maailmankuva. Hän kirjoittaa tekstinsä ansiokkaasti myös niille, jotka ovat menettäneet uskonsa ja niille, jotka eivät pidä kristinuskoa enää uskottavana elämänkatsomuksena.

Kirja on saavuttanut jo muualla maailmalla kristittyjen parissa huomattavan suurta arvostusta. Se on syystäkin ollut suosittu ympäri maailmaa kirkkojen ja seurakuntien keskustelupiireissä, joissa yritetään yhdessä ja toisia kunnioittaen ymmärtää erilaisia näkemyksiä kristillisestä uskosta ja Raamatusta. Poikkeavan korkean laatunsa vuoksi kirjan pitäisi ehdottomasti kuulua teologisen tiedekunnan tenttikirjojen joukkoon.

Marcus J. Borg (1942-2015) oli pohjoisamerikkalainen raamatuntutkija, jolla oli ruotsalaiset juuret. New York Times sijoitti hänet sukupolvensa johtavien Jeesus-tutkijoiden joukkoon. Borg on kirjoittanut noin parikymmentä kirjaa ja hänen julkaisujaan on käännetty kahdelletoista eri kielelle. 

ISBN: 978-952-93-7106-8. Suomenkielisen kirjan kustantaja on Tomas von Martens.

« Takaisin