« Takaisin

Miresevini, kirjan arvio

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 27.04.2020

Albania on kasvavan mielenkiinnon kohteena juuri nyt. Matkailu sinne kiinnostaa etenkin seikkailuhenkisiä, sillä maa on edelleen kovin mystinen ja siitä tiedetään Suomessa kovin vähän. Koska köyhä Albania on matkailijalle edullinen maa ja sen suotuisa, välimerellisen lämmin ilmasto sopii hyvin suomalaisille, on sinne matkustaminen kasvussa ja siten on maan matkakirjallisuudellekin kysyntää. Maasta löytyy myös useita mielenkiintoisia historiallisia kohteita, kuten oma suosikkini Butrint, joka on koko Balkanin yksi merkittävimmistä arkeologisista kohteista ja on valittu UNESCO:n maailmanperintöluetteloon vuonna 1992.

Albaniasta kiinnostuneena luin uutuuskirjan. Pirjo Mellanen on kirjoittanut jo toisen kirjansa Albaniasta ja siellä oleskelustaan. Vuonna 2019 julkaistu Mirësevini! Kymmenes vuosi toisessa kotimaassa on enemmän albanialaisesta kulttuurista kertova kirja kuin matkaopas. Kirjan kirjoitustyyli on varsin korrekti ja hiukan konservatiivi, sanoisin jopa ”sisäsiisti” ja kiltti. 

Hyvä kirja on kuitenkin selvästi ikäihmisen kirjoittama. Tarinoissa hiukan liikaa painottuu teiden kunto, ruokailun ja huonolaatuisen alkoholin kuvailu, sekä katukoirien kohtalosta tarinointi. Aivan kirjan lopussa on muutama suora tieto matkustavia varten, mutta pääosin kirja on hauskaa tarinaa suomalaisen pariskunnan arkisista lomaseikkailuista maasta, jossa he asuvat osan aikaa. Tarinoiden paikoissa saattaa lukija sitten innostua käymään Albaniaan mennessään.

Kirja on kirjoitettu erittäin helppolukuiseksi ja sen ahmaisee yhdeltä istumalta. Sen voi lukea myös pieninä pätkinä, sillä se on erittäin lyhyiden tarinoiden kooste. Jos oikein innostut asiasta, voit lukea Mirësevini! -kirjan kyytipojaksi (etukäteen tai perään) Mellasen ensimmäisen Albaniaa käsittelevän kirjan Matkustin Albaniaan, jolle tämä uutuus on nyt jonkin sortin jatkoa.

Pirjo Mellasen ensimmäisessä Matkustin Albaniaan -kirjassa (ISBN 9789526780498) Pirjo ja Kari Mellanen viettävät osan vuodesta Sarandassa Etelä-Albaniassa. He ovat ostaneet kerrostalohuoneiston, opiskelleet kieltä ja tutustuneet paikallisiin ihmisiin. Vuonna 2013 ilmestyneessä kirjassa Pirjo Mellanen kertoi asunnon ja auton ostamisesta, kokemattoman ulkomaalaisen kohtaamista yllätyksistä pitkään suljettuna olleessa maassa ja hiukan lähiympäristön nähtävyyksistä. 

Reuna Oy:n kustantama uusi Mirësevini! -kirja (ISBN 978-952-7221-94-5) jatkaa tarkemmilla ja ehkäpä paremmin kirjoitetuilla tarinoilla albanialaisen elämän, kulttuurin ja arjen aiheisiin. Tämä uutuuskirja avaa hauskoja tulokulmia albanialaiseen kulttuuriin ja sen asenne albaaneja kohtaan on arvostava ja ystävällinen. Voi helposti todeta, että Mellasen pariskunta tykkää maasta ja sen ihmisistä. Kirjan tarinoiden taustalla on siis suomalaispariskunnan kokemukset noin 10 vuoden ajalta. 

Pirjo Mellanen hankki miehensä kanssa kakkosasunnon Albanian Sarandasta yli kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen he ovat opiskelleet maan kieltä, käyneet oikeutta asuntonsa valmiiksi rakentamisesta, syöneet monissa albaanikodeissa hyvin vastaan otettuina vieraina erikoisia ja maittavia aterioita ja ajelleet runsaasti huonokuntoisia teitä. Kielitaito on väitetysti karttunut ja ystäväpiiri on laajentunut ja maan tavat ovat tulleet tutuiksi, mutta siitä huolimatta, tarinoista päätellen, Albania jaksaa heitä edelleen yllättää.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille, joilla on halua matkustaa Albaniaan. Kirja sopii myös hyvin rentouttavaksi ja sivistäväksi lukemiseksi, tai helpoksi seikkailukirjaksi, vaikka ei haluaisikaan paikan päälle Albaniaan mennä, sillä kirja avartaa albanialaisen mielen ja kulttuurin ymmärrystä ja vähentää vääriä ennakkoluuloja monin tavoin. 

 

« Takaisin