« Takaisin

Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi. Kirjan arvio

Talous- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin 24.09.2020 

Haluaisitko päivittää ymmärryksesi suomalaisesta yhteiskunnasta, mutta sinulla on resursseja arjessa lukea aiheesta vain yksi kirja? Minulla on sinulle vinkki. Luin erinomaisen tietokirjan, jota voin suositella lämpimästi kaikille sivistyksen ystäville ja erityisesti niille, joiden intressit liittyvät suomalaisen yhteiskunnan ja talouselämän ymmärtämiseen tai yleensäkin Suomen lähihistoriaan. Sanna Marin ja Matti Vanhanen, lukekaa tämä kirja! 

Gaudeamuksen vuonna 2019 julkaisema kirja, Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi, on merkityksellinen kirja. Se kerää järkevällä ja selkeällä tavalla yksiin kansiin vuonna 2020 elävän ihmisen kannalta oleellista tiedon Suomen yhteiskunnan ja talouden historiasta ja sitä kautta myös nykyluonteesta, käy laajasti läpi Suomen yhteiskunnan kehityksen  syitä ja seurauksia, (haasteita ja mahdollisuuksia), ja siten antaa vahvoja eväitä suomalaisen kansan, talouden, kulttuurin ja yhteisöllisyyden tulevien haasteiden ymmärtämiseen ja optimististen tulevaisuuden toiveiden toteuttamiseen. 

Julkaisija Gaudeamus markkinoi kirjaa näin: Sata vuotta sitten Suomi oli osa Euroopan köyhää periferiaa, ja vielä 1970-luvun taitteessa yli satatuhatta suomalaista muutti paremman toimeentulon perässä Ruotsiin. Nousu Länsi-Euroopan rikkaiden maiden joukkoon tapahtui toden teolla vasta 1980-luvulla. Miten Suomesta tuli vauras teollisuusmaa ja hyvinvointiyhteiskunta?” Tällä kertaa markkinointi on rehellistä.

Harvoin näin kehun tietokirjoja, sillä yleensä niissä on johonkin suuntaan yksisilmäinen tulokulma. Nytpäs on hiukan toisin. Ja siksi kehun lisää. Lähes jokaisen Suomen kansanedustajan, lobbarin, johtajan ja päättäjän, talouden ammattilaisen, sijoittajan ja kaikkien itseään sivistyneinä pitävien olisi järkevää ja rationaalisesti ajatellen tarpeellistakin lukea tämä kirja. Ja ei, kirjaa ei pysty ahmaisemaan tunnissa, sillä siinä on jo pelkästään hyviä ja tarkistamisen arvoisia viitteitä ainakin 24 sivua ja lähteitä 52 sivun tiivis lista.

Juhani Koposen ja Sakari Saaritsan toimittama kirja Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi – Suomi kehityksen kiinniottajana on teos, jossa on runsaasti oleellisia ja ansiokkaita huomioita Suomen kehityksestä. Tämän ymmärtää kun tietää, että kirjaan asiaa ovat kirjoittaneet noin parikymmentä suomalaista yhteiskuntaa, taloutta ja historiaa ymmärtävää tohtoria, professoria tms. ”erityisasiantuntijaa”. 

Otan lyhyesti esiin pari kirjan huomiota. Kirjassa esim. väitetään, ettei suurta suunnitelmaa tai johdonmukaista kehityspolitiikkaa” Suomen historiasta löydy. Sen lisäksi kirja toteaa, että kehityspolitiikasta ”keskustelua käytiin ja suunnitelmiakin tehtiin, mutta Suomi ei taivu kaukonäköiseksi pohjoismaiseksi ”inhimilliseksi kehittäjäksi”, jollaisena se nykyisin mielellään kehityspoliittisessa keskustelussa esiintyy.

Kirjan toinen oleellinen huomio on, että ”Suomen nousu tapahtui talous edellä ja sen historia näyttäytyy eri syistä tehdyistä valinnoista koostuvien, toisiaan seuraavien poliittisten kamppailujen ja osin sattumanvaraistenkin päätösten tuloksena.” Kirjassa mainitaan myös hieno ja järkevä termi; ”pitkä kollektiivinen oppimisprosessi”. Ja kyllä, Vanhasen ja Marinin kannattaisi nyt pölliä tuo fiksu termi omaan poliittiseen retoriikkaansa.

Historiankirjana teos toimii myös erinomaisesti. Kirjassa helppolukuisella ja järjestelmällisellä tavalla seurataan Suomen pitkää muotoutumisprosessia alueen asuttamisesta, maanviljelyn kehittymisestä ja ns. ulkomaille suuntautuneen kaupankäynnin alkuaskelista, sekä käsitellään ”kehitysmaa-Suomen” eri puolia. Esillä on myös maataloudesta siirtyminen karjatalouteen ja kysymys metsän arvon noususta. Ulkomainen apu, korruptio, maastamuutto, sisällissota ja valtion ”hauraus”.

Kirjan lopussa on oleellinen luku, jossa pohditaan, miten valtiollisen itsenäistymisen rinnalla Suomen historian toinen ”suuri kertomus” eli taloudellinen ja yhteiskunnallinen kehitys kirjan tulokulmien perusteella tarkentuu ja sävyttyy, ja mitä uusia näkökohtia se voisi kansainväliseen kehityskeskusteluun tuoda. Tämän takia kirjaa voi suositella myös kaikille Suomen EU-edustajille ja -duunareille

Kirjan tiedot

Nimi: Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi. Suomi kehityksen kiinniottajana.

Kirjoittajat: Juhani Koponen & Sakari Saaritsa (toim.)

Kustantaja: Gaudeamus 

Julkaistu: 2019 

ISBN: 9789523450318 

Asu: Nidottu, kuvitettu

Sisältö: 463 sivua 

Luokka: KL 92

https://www.gaudeamus.fi/nalkamaastahyvinvointivaltioksi/

« Takaisin