« Takaisin

Pienpajan nukketeatteri kumpuaa ilosta ja luonnosta

Järveläläinen Pie Lahti pyörittää omaa pientä nukketeatteriaan. Pienpajan nukketeatteri kiertää ympäri Suomea tuottamassa iloa ja elämyksiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Pienpaja esiintyy syntymäpäivillä, avajaisissa ja muissa tapahtumissa.

Pienpajan esitykset ovat Lahden omia luomuksia nukeista käsikirjoitukseen. Lahden mies Mikko on käsistään kätevänä auttanut kulissien rakentamisessa, mutta muuten Pienpaja on syntynyt yhden naisen intohimosta luontoon, nukketeatteriin ja ilahduttamiseen.

Uudet nuket syntyvät Lahden käsissä tekijänsä sisäisen vision pohjalta.

一 En piirrä nukkeja etukäteen. Lähden muotoilemaan päätä paperimassasta, ja nukke alkaa muotoutua sellaiseksi kuin olen sen kuvitellut, Lahti kuvailee.

Pienpajan nukketeatteri syntyy luonnon innoittamana ja mahdollisimman pitkälle myös luonnonmateriaaleista. Nukkien kangasosiin Lahti käyttää mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleja: vanhoja verhoja, lakanoita ja nahanpaloja. Teatterin lavalla nähdään niin sammalta, naavaa, käpyjä kuin linnunhöyheniäkin.

Luontokasvatusta ilon kautta

Kun Pienpajan keskushahmo Nalle Naavatassu pääsee vauhtiin, esityksen taustanauhalta kuuluu aitoja metsän ääniä.

一 Metsässä on joskus hiljaista, joskus siellä on taas paljonkin elämää. Ammennan itselleni voimia luonnosta, Lahti sanoo.

Pienpajan hahmot puhuvat, mutta muuten niistä ei ole yritetty tehdä inhimillisiä. Karhu asuu luolassa, ja eläimet eivät käytä vaatteita. Metsässä ei myöskään vietetä joulua tai muita kalenterijuhlia, vaan aiheet kumpuavat siitä, miten luonto vuoden aikana elää ja muuttuu.

Nukketeatteriesitys elää aina yleisön ja sen reaktioiden mukaan.

一  Olen tehnyt tarkan käsikirjoituksen, mutta käytännössä jokainen esityskerta on hiukan erilainen. Esitys voi venyä katsojien mukaan:  lapset jaksavat keskittyä hyvin noin puoli tuntia, Lahti kertoo, 一  Sanon aina, että teen nukketeatteria ilon kautta. Nukketeatterini ydin on vuorovaikutus yleisön kanssa sekä siitä syntyvä ilo.

Pienpaja esittää nukketeatteria enimmäkseen suomeksi, mutta yksi esityksistä on saatavilla myös ruotsiksi. Lahti asui 1980-luvulla noin kymmenen vuotta Ruotsissa, jolloin ruotsin kielen käyttö tuli luontevaksi. Lahden kirja Nalle Naavatassu ja siilin muna on ilmestynyt myös ruotsinkielisenä versiona Nalle Skägglavtass och igelkottens ägg, jonka Lahti on itse kirjoittanut.

Pie Lahden ja Pienpajan löytää verkosta osoitteesta www.pienpaja.fi, josta voi lähitulevaisuudessa myös tilata omakseen Lahden kirjoja.

Liina Pylvänäinen

« Takaisin