« Takaisin

Psyykkinen vahvuus; kirja-arvio

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Liikuntapedagogiikan professori Jarmo Liukkonen on kirjoittanut ja PS-Kustannus kustantanut erinomaisen urheiluvalmennuksen psykologian kirjan. Kirja sopii hyvin ammattivalmentajille konkreettiseksi työkaluksi, mutta kyllä jokainen kilpaurheiluun tarrautunut himoliikkujakin saa sen lukemisesta hyviä neuvoja ja oivalluksia. Kirjan vahvuus on erityisesti sen käytännöllisyys ja selkeät toimintaohjeet runsaine harjoitusliitteineen. Kirjalla on melko runsas anti. Liukkosen mukaan harjoitteluun tarvitaan esim. itsepuhelua, tunteiden tunnistamista, mielikuvaharjoittelua, rentousharjoittelua, mielen rauhoittamista sekä ajatusten kontrollointia. Näitä kaikkia käsitellään kirjassa.

Huippu-urheilussa, kun fyysiset erot ja teknisten perustaitojen erot pienenevät merkityksettömälle tasolle, juuri mielen taitojen vahvistaminen auttaa menestymään. Jos taas negatiiviset ajatukset täyttävät pään, usko omaan onnistumiseen on varmasti koetuksella. Luikkosen kirjassa avataan esim. itsepuhelukaavoja ja neuvotaan muun muassa niiden tunnistamista. Positiivisen ajattelun arvostus on eräs niistä asioista, joiden vuoksi Jarmo Liukkosen kirja on niin antoisa. Epävarmuutta voi oppia hallitsemaan säätelemällä sitä, mitä havainnoimme ja ajattelemme. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisten menestystä eri aloilla selittävät monet psyykkiset taidot. Kirja käsittelee onnistuneesti myös psyykkisen vahvuuden teorioita ja avaa niiden soveltamista jokapäiväiseen harjoitteluun. 

Lukukokemuksena kirja on varsin helppo ja selkeän näennäisen yksinkertaiseksi kirjoitetun tyylinsä vuoksi. Sisältö on kuitenkin vahvaa. Kirja ei kuitenkaan sovellu erityisen hyvin romaanin korvikkeeksi, niin asiapitoinen ja kuiva se on, ja se sopiikin siksi nimenomaan parhaiten mukaan totiseen harjoitteluun ja valmentamiseen.

Jarmo Liukkonen
Psyykkinen vahvuus
Mielen taitojen harjoituskirja
PS-kustannus, sid. 281 s. Hinta 39, -
ISBN 978-952-451-737-9

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jarmo_Liukkonen

https://www.adlibris.com/fi/kirja/psyykkinen-vahvuus-9789524517379

« Takaisin