« Takaisin

Sefer jetsira, kirjan arvio

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 24.01.2020

Juutalaiseen kulttuuriin ja sitä tutkivan tieteen (judaistiikka) yksi alue on kabbala. Jeesus oli juutalainen ja opetti ajatuksiaan juutalaisille. On myös viitteitä siitä, että Jeesuksen opetus oli hiukan samansuuntaista esoteerista toimintaa, jota modernimpana juutalaisena ilmiönä edustaa kabbala ja kabbalismi. Sen vuoksi kabbalan tietämys ja tuntemus on kristillisen perinteen ja teologisen tieteen klassinen ja oleellinen osa. 

Ymmärtääkseen Sefer jetsiran taustaa, on syytä kaivella hiukan historiaa. Ruotsissa ja sen itäisessä provinssissa Suomessa vielä 1700-luvulla tavallinen kansa tiesi paljonkin kabbalasta sekä sen oleellisesta osasta eli elämänpuusta ja esim. elämänpuita virkattiin koristeliinoihin naisten käsityöpuhteina. Itsenäisessä Suomessa kabbalaa ja siihen liittyvää elämänpuuta sefiroineen opetettiin vielä muutama vuosikymmen sitten papeille pakollisena oppiaineena teologisessa tiedekunnassa Helsingin yliopistossa. Terävästi sanoen, jos pappi ei tiennyt mikä on kabbala, oli hän sivistymätön ja siltä osin kelpaamaton papiksi.

Kabbala on juutalaisen uskonnon mystiikkaa ja esoteerinen traditio

Kabbala on hepreaa ja tarkoittaa suunnilleen vastaanottamista ja perimätietoa. Traditio on latinaa ja tarkoittaa tiedon säilyttämistä ja eteenpäin siirtämistä; Perinne, perimätieto, perinnäistapa, muistitieto. Kabbalan sisällä, kabbalistien parissa, on useita erilaisia koulukuntia ja painotuksia, jotka eroavat tosistaan huomattavasti. Yleisellä tasolla pohtien, voi todeta, että Kabbalan tradition kenties tärkein kirja on Sefer jetsira. Kirjaa kutsutaan Luomisen kirjaksi, koska se toki kertoo jumalallisesta myyttisestä tapahtumasta eli luomisesta.

Juutalaisuudessa on käytössä ainakin kolme tärkeää luomiskertomusta. Kaksi niistä nivoutuu yhdeksi juuri siinä kristillisessä ekumeenisessa Raamatussa, minkä suurin osa suomalaisista tuntee, eli Raamatun alun Vanhan testamentin luomistarina on itse asiassa ”synkretistinen kombinaatio” kahdesta erillisestä luomiskertomuksesta. Tilanne on sama juutalaisessa kirjallisuudessa, eli se ”synkretistinen kombinaatio” löytyy kirjasta Tanak ja sen Toora-osasta. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tanak 

Sefer jetsira on kolmas juutalaisen perinteen kuvaus luomisesta

Sefer jetsiran luomiskertomus on erilainen kuin Raamatussa olevat ja sen vuoksi kirja onkin syvällistä sivistystä arvostaville varsin mielenkiintoinen teos. Sefer jetsira on siis kuvaus maailmankaikkeuden luomisesta ja olemuksesta. Vaikka paljon varhaisempana teoksena Sefer jetsira ei vielä edusta varsinaista kabbalaa, myöhemmät keskiaikaiset kabbalistit kommentaareissaan pitivät teosta olennaisena osana mystistä juutalaista perimätietoa. 

Maailma tuntee, suomalaiset ei

Monille suomalaisille Sefer jetsira on ihan hebreaa, eli tuntematon käsite. Kuitenkin, Sefer jetsira on vuosien varrella inspiroinut juutalaisten oppineiden lisäksi tutkijoita, taiteilijoita ja mystiikasta kiinnostuneita runsaasti myös juutalaisuuden ulkopuolella. Asia on toki modernin ihmisen hallussa (tai runsaudessaan hukassa). Jos laittaa netissä hakukoneeseen sanan kabbala, löytyy sivuja tolkuton määrä. Elämänpuu suomenkielelläkin tuottaa noin 200.000 osumaa. Sefer jetsira, Sefer jetsirah ja Sefer Yetsira yms. versiot kirjan nimestä tuottavat yhteensä miljoonia hakutuloksia.

Sefer Jetsira julkaistiin suomeksi nyt ensimmäistä kertaa suoraan alkukielestä käännettynä. Teoksen on korkeatasoisesti suomentanut ja ytimekkäällä esipuheella varustanut Riikka Tuori, joka toimi Helsingin yliopistolla judaistiikan opettajana. Tuori tunnetaan esoteerisissa piireissä Helsingin yliopiston judaistiikan laitoksen korkeatasoisista kabbalan kursseistaan. Tuorin opettaman kabbalan kurssin käyneenä uskontotieteilijänä voin sitä myös henkilökohtaisesti kehua.

https://courses.helsinki.fi/fi/alku-af322/119900897

FT Riikka Tuori on Lähi-idän tutkimuksen yliopistonlehtori. Hänen vuonna 2013 valmistunut väitöskirjansa käsitteli varhaismodernia hepreankielistä kirjallisuutta. Lukuvuoden 2006-2007 Tuori oli vieraileva tutkija Jerusalemin Heprealaisessa yliopistossa. Vuonna 2009-2010 hän toimi seemiläisten kielten ja kulttuurien yliopistonlehtorin sijaisena. Vuoden 2014 Tuori työskenteli Frankfurtin yliopiston judaistiikan seminaarissa tutkijana ja opettajana. Hänen keskeisiin tutkimusintresseihinsä kuuluu mm. varhaismoderni juutalaisuus ja hepreankielinen kirjallisuus.

Sisällön kuvaus (kustantajan kertoman mukainen):

Sefer Jetsira (suom. ”Luomisen kirja”) on juutalaisen mystisen kirjallisuuden varhaisin ja merkittävin kokonaisena säilynyt teos. Se on runokokoelma ja maagisten lausumien häkellyttävä labyrintti, joka tarjoaa lukemattomia tulkintamahdollisuuksia. Keskiaikaiset kabbalistit kommentaareissaan pitivät teosta olennaisena osana mystistä juutalaista perimätietoa.

Loppuklausuuli: Mikäli olet kiinnostunut laajassa mielessä ja syvällisen filosofin tavoin elämän ihmeestä, Jumalasta, sekä mystiikan sivistyksellisestä annista, on tämän kirjan lukeminen ja ihmettely juuri sinulle sopivaa puuhastelua. Jos ei muuten saa itseään irti arjen röyhkeästä pyörityksestä ja elämän kyynisyydestä, niin Sefer jetsiraa lukiessa saatat hetkeksi päästä rentoon onnelliseen ihmettelyn tilaan.

Kirjan tiedot

Kirjan nimi: Sefer jetsira eli Luomisen kirja

Kustantaja: Aatma

Sivumäärä: 109

Kieli: Suomi  Suomi

Kääntäjä: Riikka Tuori

Ilmestymisvuosi: 2019

ISBN: 978-951-8995-26-8

Sidosasu: Nidottu

https://www.aatma.fi/

« Takaisin