« Takaisin

Sielun valokiiloja -runokirjan arvio


Hollolalaisen Maija Kuusiston esikoisteos, Sielun valokiiloja, julkaistiin lauantaina 11.11.2017 Hollolan vanhalla kunnantuvalla, Hollolan keskiaikaisen Pyhän Marian kirkon vieressä, runsaan ystäväjoukon läsnäollessa. Kirjassa on lähes 170 koskettavaa runollista tilitystä.

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Steinerilaisen maailmanparantamisen ja Camphill-liikkeen suomalaiselta uranuurtajalta Maija Kuusistolta on ilmestynyt ensimmäinen runokirja. Maijan elämänkaareen ja työuraan kiinteästi kuulunut henkisyys läpäisee modernia runoutta sisältävän kirjan kaikki runot. Runojen tyyli on enemmänkin ytimekäs, lyhyt, aforistinen ja iskevä kuin kansallisromanttisen maalaileva. Yleensähän steinerilaisuuden pohjalta kumpuava henkisyys on hiukan kevein, vaalein ja himmein värein maalattua. Nyt on kuitenkin kyse syvällisemmistä ja kirkkaamin palavista sielun maisemien väreistä, ja runollinen verbaliikka kuvastuukin lukijan aivoihin suorina sykähdyksinä.

Jokainen lukija tietysti kokee runot omalla tavallaan. Kuusiston runoissa mietiskelevän otteen alle jäävät eettiset teemat, kulkijan kampailu itsensä kanssa, ylevyyden ja elämäntuskan sekoittuminen lyhyiksi runollisiksi tilityksiksi. Moninaiset tunteet ovat aforistisen tyylin sisälle kirjoitettuna avoimesti luettavissa. Vaikka oma maailmankuvani ja henkinen otteeni elämään poikkeaa Maija Kuusiston asenteista, on helppoa todeta, että Maijan runot ovat mainion puhuttelevia ja syvällisiä. Niissä on jotain kirpeän kaunista, joka joko sipaisee hellästi ja raapaisee hiukan julmastikin jotain olennaista sielusta ja ihmiselon kudelmasta.

Tämä Geisir Oy:n kustantama runokirja on kulttuurillisesti merkittävä teos, joka soveltuu arkiseen menoon, sillä runojen lyhyys antaa mahdollisuuden hakea ja lukea tarvittaessa vaikka vain yksi runo kerrallaan. Aina kun sinulle tulee korkeakulttuurin nälkä ja haluat maittavan välipalan runotaidetta, lue yksi Maijan runo. Avoin onnitteluni Maija Kuusistolle onnistuneen runokirjan johdosta.

« Takaisin