« Takaisin

Uusi elämäkerta Lauri Viidasta on rehellinen kuvaus levottomasta elämästä Väinö Linnan varjossa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 21.10.2020

Maaninen nero. Äkkiväärä yhteiskuntakriitikko. Mies, joka ei osannut kuunnella ketään. Legenda. Millainen on mies määritteiden takana? Jukka Lyytisen kirjoittama elämäkerta kertoo Lauri Viidan tarinan rehellisesti ja kaunistelematta.

Lauri Viita oli poikkeuksellinen ilmiö. 49-vuotiaana kuolleen kirjailijan elämään kuuluivat naiset, viina, taipumus väkivaltaan, mielisairaus sekä tietenkin huikea kielellinen lahjakkuus. Jukka Lyytisen kirjoittama elämäkerta kertoo omaperäisen miehen koko tarinan. ”Viidan kirjoissa ei ole sankareita, eikä niissä todellakaan nosteta ketään jalustalle. Tämäkään kirja ei ole sankaritarina vaan tosikertomus hyvin vaikuttavan miehen elämästä”, Lyytinen kommentoi.

Elämäkerrassa kuvataan myös Viidan ja Väinö Linnan suhdetta. Viita järkyttyi, kun Linna, ystävä ja oppipoika, saikin kansalliskirjailijan maineen, jota hän oli kaavaillut itselleen. ”Yhtäkkiä Väinö Linna olikin arvostettu kirjailija, yksi kansakunnan tunnetuimmista julkisuuden henkilöistä ja kerrankin varoissaan. Lauri seurasi ystävänsä yllättävää jättisuosiota ensin mielenkiinnolla, sitten ymmällään ja ihmeissään ja lopulta järkyttyneenä. Tuntemattomaan sotilaaseen asti Lauri Viita oli nimekkäin tamperelaiskirjailija, nyt asetelma oli muuttunut. Väinö Linnasta tulikin se kirjailija, joka teki kaikista merkittävimmän suomalaisen romaanin. Ei Lauri Viidasta. Miten siihen asti Laurille pikkuvelimäinen Väinö Linna olikin yhtäkkiä noin merkittävä hahmo? Ja hänet itsensäkö oli unohdettu, sivuutettu vähintäänkin?”, Lyytinen kuvailee.

Jukka Lyytinen on palkittu tietokirjailija. Lyytisen aikaisempi kirjoitustyö vei miehen Viidan synnyinkotiin Tampereen Pispalaan ja Viidalta säilyneiden kirjeiden äärelle. Tämä kirja jatkaa tutkimusmatkaa Lauri Viidan maailmaan.

Jukka Lyytinen

Lauri Viita – Kirjailijan elämä

ISBN 978-951-858-061-7

« Takaisin