« Takaisin

X-DQ runokirja

Kulttuuritoimittaja pääsi vierailemaan entisen juopon runopostille. Suomi 100 runokirjaa -kirjasarja on julkaissut oivan runokirjan. Rapean elämän taitelija ja runoilija Antero Säkkinen kirjoittaa oivallisia runoja, joista Mediapinta on kustantanut 2017 julkistun X-DQ runokirjan. Kirjasta löytyy East, lost & gone, Petrograd air poems, Painted demons, XDQ (X-drunk) ja Sarjaunia runokokoelmat.

Suomen juhlavuotena ilmestynyt D-XQ paljastaa meille erään lähes salaisuutena pysyneen rujosieluisen verbaalineron. Viisaammat ovat jo ehtineet vertaamaan Antero Säkkistä Suomen Walt Whitmaniksi ja 2010 luvun Aleksis Kiveksi. Tulipa jollekin mieleen jopa Pentti Saarikoski.  Lienee hiukan liioittelua moinen, mutta ehkä totuutta on toki jossain seassa. Vertaus Walter Whitmanin on osuva, sillä Säkkisen teos oli irtiotto nykyaikaisen runouden jäykistä normeista ja perinteistä, aivan kuten W. Whitmanilla aikoinaan. Osa Anteron runoista on niin vahvoja, että lukiessa alkaa nousta piiskaavan suloinen armoton harmistus (lue: eksistentiaalinen taiteellinen v*tutus). On kuin Hannu Salamaa lukisi runoina. 

Runoilija A. Säkkinen kirjoittaa elämän makuisia runoja. Niin maukkaita, että helppo ”tekokylttyrelli” lukunautinto karkaa katkeran todellisuuden ja ihmiselon karvaansuolaisen maun mukana moneen kertaan. Kuitenkin, jostakin se nousee, onnellisuuden ja kiitollisuuden tunne. Se nousee sekä suoraan runoista että lukijan kokemuksen tuomana runoelämyksenä. Runot laittavat sielun kuplimaan, kuin hiilihapotettua katkeroa joisi.

Kuin linnunsulka tiellä voi katkaista ajatuksen, saa kukka kaiteella aloittaa uuden... runoilee Säkkinen, ja silpoo suojautunutta hienostelevaa sielua, ...Katsoin sua hetken niin kuin TV:tä katsotaan ja katsoin uudestaan. Katsoin sua kuin peiliin jossa itseäni nähnyt en... sanan säilä osuu sinne tänne ...Näin unen susta ratkomassa mun ongelmat, ilot pienemmät ja unelmat, sä tunsit asiat...

Kuten takakannen lopussa kerrotaan: ”Ennen sitä täytyis taas muistaa aktivoida tuttu mysteerijuoppo eli vanha kunnon Xdq... ...XDQ sisältää runoja täältä ja tuolta, lähivuosilta ja kaukomailta.” Jäämme tyynesti odottamaan, mitä kaikkia runopalkinto Antero Säkkinen teoksellaan käy pokkaamassa.

Tapio Sippoin, kulttuuri- ja tiedetoimittaja

 

« Takaisin