« Takaisin

Aistikkuudella ei ole yläikärajaa – näyttely Stoan galleriassa 4.–22.9.2019

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kesällä Lontoossa ja Kotkassa hurmanneet Aistikkaat saapuvat syyskuussa Stoan galleriaan, Itäkeskukseen. Video- ja valokuvanäyttely on esillä 4.–22.9.2019 ja sen yhteydessä järjestetään myös oheisohjelmaa.

Aistikkaat ovat ryhmä yli 60-vuotiaita ihmisiä, jotka lähtivät tutkimaan omaa kehollisuuttaan ja seksuaalisuuttaan burleskin, dragin ja improvisaation keinoin. Esitystaiteilija Jaana Pirskasen (aka Theodora Rex / Magnus Love) vetämissä työpajoissa osallistujat rakensivat oman itsensä näköiset aistikkaat hahmonsa, jotka haastateltiin ja ikuistettiin valokuviin ja videoihin työpajojen päätteeksi. Kuvaajana toimi Vilma Rimpelä.

Burleski ja drag tarjosivat erinomaiset keinot ihmisyyden kaikkein herkimpien ja intiimimpien ulottuvuuksien käsittelyyn. Osallistujien haastattelut syvensivät teemaa ja nostivat esille myös tummia sävyjä. Merkityksellistä projektissa oli, että he saivat itse määritellä mitä aistikkuus, seksuaalisuus ja sukupuoli heille merkitsevät.

TYÖRYHMÄ

Aistikkaiden taiteellinen johtaja Jaana Pirskanen on tanssitaiteen kandidaatti ja psykologi, joka käsittelee taiteessaan kauneusihanteita, sukupuolittuneita normeja sekä monimuotoista seksuaalisuutta ja sukupuolisuutta performanssin, videon, burleskin ja dragtaiteen keinoin. Vilma Rimpelä on tamperelainen valokuvaaja ja videontekijä, jonka töissä näkyy kiinnostus ihmisiin, ilmiöihin ja alakulttuureihin. Parhaillaan hän tekee dokumenttielokuvaa Suomen underground drag -skenestä. Aistikkaat-projektin tuottajana on toiminut Marleena Haapaniemi.


ClaryStrass (c) Vilma Rimpelä

« Takaisin