« Takaisin

Äitee hiihtää näyttämölle


Ida-Maria Lius näyttelee Siiri ”Äitee” Rantasta.

Timo Taulo

Näytelmä hiihtäjälegenda Siiri Rantasesta saa ensiesityksensä Urheilukeskuksen Karpalon kentällä torstaina 27. kesäkuuta. Ainopuiston teatterin esitys kertoo Äitee Rantasen elämäntarinan aina 1930-luvun Kaurilan kotikylästä Lahden vuoden 1958 MM-kisoihin.

Siiri Rantasen hiihtouran kultaisimmat hetket koettiin Cortina d´Ampezzon olympiakisoissa 1956, jolloin Suomen naisviestijoukkue otti yllätyskultaa Äiteen toimiessa ratkaisijana ankkuriosuudella. Naisten hiihto otti ensivetojaan 1950-luvulla, kun laji hyväksyttiin kansainvälisiin arvokisoihin.

Näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Timo Taulo kertoo, että huolimatta kultaisesta hiihtostartista arvostus naisten urheilua kohtaan ei ollut vielä kohdallaan. ”Naiset koettiin ´huvimatkaajina´ kovassa miesten hiihtourheilumaailmassa. Äitee toimi naisten oikeuksien puolestapuhujana, hän uskalsi asettua hiihtoherroja vastaan ja tarttui määrätietoisesti ongelmiin, jos niitä vaikkapa naisten hiihtoleireillä kohdattiin.”

Äitee ja kilpasiskot palaa myös Lahden MM-kisatunnelmiin 1958, jolloin lahtelaiset järjestivät valtavan yleisömenestyksen saaneet kisat. MM-kisoissa Äitee nappasi 10 km:n pronssia vahvojen venäläisten kilpasiskojen jälkeen.

Esityksiä on Karpalon kentällä vain 11 kappaletta. Ainopuiston teatterin Lahti-trilogia jatkuu heinäkuussa Vanhan puukirkon tarinalla Kirkkopuistossa.

Äitee (Ida-Maria Lius) ja kilpasiskot Mirja Hietamies (Veera Rintala), Sirkka Polkunen (Anne Majaniemi) ja Lydia Wideman (Päivi Heimonen).

Siiri Rantanen, 94 v. on ollut aktiivisesti mukana tekemässä näytelmän käsikirjoitusta.

« Takaisin