« Takaisin

Cellofest aloitusgaala riemastutti kuulijoitaan

Kulttuuri ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Cellofest on sellon soiton ympärille rakentuva tapahtuma, joka kestää 1.-7.2.2019 ajan. Virallinen avauskonsertti oli lauantaina 2.2.2019. Teemana ja virallisena nimenä oli Sellon tarina – The Story of Cello. Konserttisali Helsingin Musiikkitalolla sain olla taas kerran mainion taidepläjäyksen näyttämönä. Cellofestin avajaisgaalassa kuultiin koko sellomusiikin tarina. Tapahtuman ”pääpiruna” hääri sellolegenda Matti Rousi.

“Cello is the most beloved solo instrument among music lovers, this has been confirmed by many opinion polls. From Pablo Casals, Rostropovich to Yo-Yo Ma, cellists have been able to communicate with a wider range of audiences than any other instrumentalists.”

          Martti Rousi  

Sellotaiteilijoiden lista oli vakuuttava. Esiintymässä olivat selloa soittaen Yibai Chen, Leonardo Chiodo, Brannon Cho, Bruno Cocset, Luca Giovannini, Laura Martin, Mauro Monopoli, Aurélien Pascal, Martti Rousi ja Jian Wang. Pianoa soittamassa olivat taitavat Denis Pascal ja Irina Zahharenkova. Lisäksi esiintyi mainio kokoonpano Total Cello Fresh, johon kuuluvat sellistit Hannu Kiiski, Leonardo Chiodo, Sujari Britt, Daniel Schultz, Maria Morfin Venäläinen ja Iiris Piri. Myös ”paikalliset lahjakkuudet”, eli Sibelius-Akatemian sellovirtuoosit esiintyivät. Juontajana oli Riikka Holopainen.

Konsertti oli varsin mainio ja huomasin hymyileväni itsekseni useaan otteeseen konsertin aikana. Nautinnon keskeltä en ihan pysynyt kaikkien biisien tunnistuksessa mukana, mutta esitteessä kerrotun mukaan ohjelmassa olivat Dall'abaco, Barrière, Piatti, Sarasate, Boulanger, Alisson Kruusmaa (Pala 2 soolosellolle, kantaesitys), Reger, Golijov, Villa-Lobos, Piazzolla, Klengel. Kruusmaan kantaesitys oli varsin mainio ja tilaisuuteen oli saatu hieno lisäviritys, kun muutama sellotaiteilija sooloili sivukatsomoissa. Se oli sopiva ja hyvä sopivan virkistävä temppu.

Lopuksi lavalle kertyi niin monta sellistiä, ettei kulttuuritoimittaja saanut mitenkään kaikkien soittajien nimiä ”kirjoihin ja kansiin”. Jotain kertonee myös se, että yleisö osoitti mieltään lopussa antamalla raikuvat aplodit seisaaltaan. Yhteistyössä konserttia rahoittamassa ja järjestelemässä oli Italian kulttuuri-instituutti. Sellistit esittelivät konsertin edetessä monessa kohtaa soittonsa jälkeen erittäin kalliita ja todella laadukkaita historiallisia soittimiaan. Soitinesittely ja historian kaivelu toi riemullista lisuketta mainioon konsertointiin.

Cellofest on laajempi tapahtuma ja Musiikkitalon konsertti oli eräänlainen virallinen avajaisgaala. Uunituoreen Oodi-kirjaston tiloissa järjestettävissä matineakonserteissa kuullaan (kuultiin) kaikki J. S. Bachin soolosellosarjat.

Pe 1.2. klo 12.00: Sujari Britt, sello
J.S. Bach: Soolosellosarja 1 G-duuri 

La 2.2. klo 12.00: Jonathan Roozeman, sello
J.S. Bach: Soolosellosarja 2 d-molli

Su 3.2. klo 12.00: Aurélien Pascal, sello
J. S. Bach: Soolosellosarja 3 C-duuri 

Ma 4.2. klo 12.00: Luca Giovannini, sello
J.S. Bach: Soolosellosarja 4 Es-duuri 

Ti 5.2. klo 12.00: Leonardo Chiodo, sello
J.S. Bach: Soolosellosarja 5 c-molli 

Ke 6.2. klo 12.00: Yibai Chen, sello
J.S. Bach: Soolosellosarja 6 D-duuri

Arkipäivien matineat: aula, keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4 

Viikonlopun matineat: 3. kerros, rautatieaseman puoleinen pääty, keskustarkirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy Näitä järjestävät yhteistyössä Italian kulttuuri-instituutti, Ranskan instituutti, Toonika Oy Jousisoitinliike ja Keskuskirjasto Oodi.

« Takaisin