« Takaisin

Gilbert & George, The Major Exhibition HAMissa

Kulttuuritoimittaja Tapio Sippoin ja TET-harjoittelija Onni Ruotsalainen (15 v)

12.10.2018-24.2.2019 on HAMissa mielenkiintoinen taidenäyttely. Brittiläisen taiteilijaparin Gilbert & Georgen näyttely THE MAJOR EXHIBITION on heidän ensimmäinen merkittävä näyttelynsä Pohjoismaissa kahteenkymmeneen vuoteen. Suurin osa näyttelyn teoksista nähdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. 

Gilbert & George rohkaisevat katsojia tarkastelemaan taiteen katsomista kokemuksena. Heidän taiteensa syvintä ydintä on anarkistinen ja sarkastinen huumori, joka tempaa katsojan mukaansa käyttämällä vastakkainasetteluja, inhorealismia, asioiden kääntämistä päälaelleen, paradokseja tai silkkaa absurdismia.

Heidän teoksissaan erikoisen tulkinnan kohteeksi päätyvät niin lööpit, uutiskuvat kuin Britannian lippu, ulosteet, uskonnolliset kuvastot, seksistiset mainokset, katutilan ja kauppojen kyltit, alakulttuurien tarrat, väkivaltaiset kirosanat, jopa kaduilla lojuvat roskat ja lehdet. Esillä olevat penikset ovat turvallisesti alle 45 asteen kulmissa.

Taidenäyttely toteutuu konkreettisesti isolla koolla. THE MAJOR EXHIBITION koostuu yli 50 suurikokoisesta teoksesta vuosilta 1991–2016, jotka nähdään Tennispalatsin kaarihalleissa. Näyttely jatkaa HAMin linjaa, jossa esitellään kansainvälisesti merkittävien nykytaiteilijoiden yksityisnäyttelyitä. Muistamme vielä hyvin esim. Ai Weiwein näyttelyn (Uutislähde 18.02.2016). Gilbert & George, The Major Exhibition -näyttelyn ovat kuratoineet Gilbert & George sekä HAMin amanuenssi Claire Gould.

Onni Ruotsalaisen havaintoja: Erilaisia ja kummallisia kuvia. Erittäin erilaisia, joissain kohti hauskoja ja joissain taas hämmästyttäviä. Gilbertin & Georgen luovuuden esittäminen kyllä näkyy esim. “Eight shits” -kuvassa, jossa on kuusi pökälettä kakkaa, Gilbert sekä George. Taideteoksien koko on suurta luokkaa. 

Alastomuus myös näkyy taiteessa. Taideteoksessa “Naked shit” on kakka pökäle keskellä ja Gilbert sekä George seisovat sivuilla sukupuolielimet esillä. Gilbert & George myös tekivät taideteoksen, missä lukee seitsemän kertaa “the only good facist ...is a dead one”.

On myös taideteoksia missä puhutaan rahasta, poliiseista sekä oppilaista, pienillä kuvilla, missä aina lukee toistettava lause tai valittu sana. Taideteokset ovat värikkäitä sekä erimuotoisia, peilitehostetta käytettiin aika paljon.

« Takaisin