« Takaisin

Hieno näytäntövuosi Lahden kaupunginteatterissa

Lahden kaupunginteatterin kulunut näytäntövuosi oli taiteellinen täysosuma. Esitysten taso oli korkea ja ohjelmisto muodosti syvän katsauksen suomalaisen yhteiskunnan eri vaiheisiin ja kipupisteisiin. Esitykset kiinnostivat myös katsojia kiitettävästi. Yhteensä esityksissä kävi 87 573 katsojaa. Nousua edellisvuoteen oli lähes 17 000 katsojan verran.

Odotetusti suurimman katsojamäärän Juhani-näyttämön puolella keräsi kaksiosainen teos Täällä Pohjantähden alla. Sen näki huikeat 30 238 henkilöä. 
Myös musikaali Love Me Tender sai erittäin hyvän suosio, lähes 27 000 katsojaa. 

Juhani-näyttämön kokonaiskatsojamäärä vierailut mukaan lukien oli 61 510 katsojaa ja esityksiä oli kaikkiaan 146.

Eero-näyttämöllä suurimman suosion sai Suomen juhlavuoteen hienosti sopinut Tatun ja Patun Suomi. 11 275 katsojaa osallistui suomalaisuuden tutkimusmatkalle näiden iloisten oppaiden seurassa.

Muita saavutuksia oli teatterin dramaturgin Taija Helmisen kirjoittama näytelmä Merkkipäivä, joka on kotimainen kantaesitys. Esitys on toteutettu yhteistyönä Teatteri 2.0 kanssa. Se jatkaa esityksiä syksyllä 2018 Kajaanissa ja Espoossa.

Kevätkaudella Eero-näyttämöllä oli yksi ensi-ilta. Paha äitipuoli –näytelmää esitettiin 20 kertaa ja katsojia kävi 2 713.

Ensimmäistä kertaa toteutettu yhteistyö Tiirismaan musiikkilukion kanssa onnistui hyvin. Viulunsoittaja katolla –musikaalin yhdeksässä esityksessä kävi yhteensä 1 852 katsojaa.
Eeron puolella kävi lähes 22 000 katsojaa vierailuesitykset mukaan lukien. 

Aino-näyttämölle tehtiin kevätkaudella kauan kaivattu pienten lasten näytelmä. Ystäväni Viiru oli täynnä joka ainoan 35 esityskertaansa. Se sai 2 775 isoa ja pientä katsojaa. Ystäväni Viiru palaa vielä ohjelmistoon myöhemmin tulevana syksynä.

Avolava

Avolavalla järjestettiin syksyllä 2017 kaupunkilaisille suunnattu draaman kirjoittamisen kurssi. Keväällä 2018 kaupunginteatterin näyttelijät, äänisuunnittelija ja dramaturgi työstivät kohtauksista mini-kuunnelmien sarjan, joka on kuunneltavissa netissä osoitteessa http://lahtikartalla.fi/#/1918 .

Teatterikaverit-toiminta vakiinnutti paikkansa esitysten alustusten muodossa. He on eri-ikäisistä lahtelaisista teatterin ystävistä koottu vapaaehtoisten joukko, jotka haluavat avata Lahden kaupunginteatterin ohjelmistoa pintaa syvemmältä. Kevään 2018 aikana he ehtivät pitää 17 alustusta.

Avolavan järjestämänä vietettiin myös Lea-juhlaa. Suomen näytelmäkirjailijoiden ja käsikirjoittajien liitto Sunklo ryjakaa vuosittain palkinnon vuoden parhaalle näytelmätekstille. Sen sai Veikko Nuutisen kirjoittama näytelmä Pasi was here.
Myös draamakasvattajan lukuvuosi 2017-18 oli täynnä toimintaa. Kulttuuriohjelman mukaisesti kolmasluokkalaiset (n.1 300 lasta) kutsuttiin seuraamaan Tatun ja Patun Suomi-näytelmää. Siihen liittyi työpajatyöskentelyä kouluilla ja taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen. Täällä Pohjantähden alla-näytelmän kaupunginteatterissa näki näytäntövuoden aikana lähes 10 000 nuorta.

Näistä n. 4 000 oli lahtelaisia ja maakuntamme nuoria ja n. 6 000 Taidetestaajat-hankkeessa mukana olevia kahdeksasluokkalaisia Uudeltamaalta. Onnistuneen teatterivierailun tueksi ja katsomiskokemuksen rikastuttamiseksi valmistettiin Katsomisavaimia.

Yhteensä Lahden kaupunginteatterin järjestämissä esityksissä ja muissa tilaisuuksissa kävi näytäntövuonna 2017-18 lähes 91 000 henkilöä.

Syyskausi 2018

Tulevan syysnäytäntökauden myynti on käynnistynyt vilkkaasti. Ensimmäinen ensi-ilta 30.8. on Tuhkimo. Musikaali The Sound of Musicsaa ensi-iltansa 1.9. 
Muut syksyn ensi-illat ovat Lars Norénin näytelmä Hiljaista musiikkia3.10. sekä näyttämöversio seitsemän Oscaria saaneesta elokuvasta Puhallus, jonka ensi-ilta on 6.10.

« Takaisin