« Takaisin

Islantilaismuotoilua esillä Designmuseon kesässä


Brynjar Sigurðarson Circle Flute 2016

Designmuseo

Nuorelle islantilaismuotoilijalle Brynjar Sigurðarsonille myönnettiin maailman suurin design-palkinto Torsten ja Wanja Söderberg -palkinto vuonna 2018. Designmuseon galleriatilassa avautuu kesäkuun alussa hänen palkintonäyttelynsä. Näyttely perehdyttää Sigurðarsonin omaperäiseen muotokieleen ja työskentelytapaan, joka on hyvin lyhyessä ajassa saavuttanut kansainvälistä arvostusta. Vuodesta 1994 myönnetty Torsten ja Wanja Söderberg -palkinto jaettiin viime vuonna viimeisen kerran, joten Sigurðarsonin näyttely on myös viimeinen Designmuseossa nähtävä Söderberg-palkintonäyttely.

Muotoilija Brynjar Sigurðarsonin uniikitkäyttöesineen ja veistoksen välimaastoon asettuvat teokset, edustavat käsitteellistä muotoilua, jossa tarinankerronnalla on suuri rooli. Yhteys kotimaansa Islannin luontoon ja paikallisiin perinteisiin on vahvasti läsnä hänen työssään. Huonekaluissaan Sigurðarson on hyödyntänyt muun muassa sadan vuoden takaisia verkonpunontatekniikoita.  
 
Torsten ja Wanja Söderberg -palkinnon palkintolautakunta  perusteli valintaansa seuraavasti: Brynjar Sigurðarsonin työskentely kytkeytyy vahvasti islantilaisen kulttuuriperinnön kahteen peruselementtiin: tarinankerrontaan ja kalastukseen. Hänen työskentelynsä aitous juontaa juurensa taitoon sitoa yhteen mennyttä ja nykyhetken kansainvälisiä vaikutteita sekä uusia mahdollisuuksia. Brynjarin kyky toimia yhteistyössä eri alojen edustajien, niin kalastajien, elokuvantekijöiden, kirjailijoiden, muusikoiden, arkeologien kuin käsityöläistenkin kanssa on avaintekijä koko hänen työskentelyssään.  

Muotoilija 
Brynjar Sigurðarson syntyi Reykjavikissa Islannissa vuonna 1986. Nykyään hän asuu ja työskentelee Ranskassa, jossa vuodesta 2015 hän on pyörittänyt islantilais-saksalaista designstudiota yhdessä muotoilija Veronika Sedlmairin kanssa. Sigurðarsonilla on Islannin taideakatemian kandidaatintutkinto tuotemuotoilusta ja maisteritutkinto ECAL:sta Sveitsin Lausannesta. 
 
Söderberg -palkinto jaettiin viimeisen kerran 

Torsten ja Wanja Söderberg -palkinnon perustivat Torsten Söderberg ja Ragnar Söderberg -säätiöt. Se myönnettiin ensimmäisen kerran 1994 Torsten Söderbergin syntymän satavuotisjuhlan yhteydessä. Torsten Söderbergin puoliso Wanja, o.s. Aminoff on myös yksi Torsten Söderberg -säätiön varojen lahjoittajista. Söderbergien säätiöt ovat Ruotsin tärkeimpiä tutkimuksen rahoittajatahoja. Miljoonan Ruotsin kruunun arvoinen Torsten ja Wanja Söderbergin -palkinto on ollut lajinsa suurin maailmassa. Viime vuonna palkinto jaettiin viimeistä kertaa. Palkintoa on tähän asti hallinnoinut Röhsska-museo ja se myönnettiin vuosittain pohjoismaiselle muotoilijalle tai taidekäsityöläiselle. 

Aiempia palkinnon saajia ovat olleet muun muassa: Mats Theselius (Ruotsi), Peter Opsvik (Norja), Steinunn Sigurðardóttir (Islanti), Ann-Sofie Back (Ruotsi), Henrik Vibskov (Tanska), Margrethe Odegaard (Tanska) ja Daniel Rybakken (Norja). Suomesta palkinnon ovat vastaanottaneet muotoilijat: Brita Flander, Kaj Kalin (yhtenä viidestä pohjoismaisesta muotoilukirjoittajasta), Janna Syvänoja, Harri Koskinen sekä Ilkka Suppanen. 

Brynjar Sigurðarsonin näyttely on esillä Designmuseossa 7.6.-25.8.2019.

« Takaisin