« Takaisin

Kari ei silitellyt Urkin kaljua ”Lihana toistensa piikissä”Kari ja Kekkonen –näytelmän alaotsikkona on ”Lihana toistensa piikissä”. Se kertoo kahdesta kunkusta, joilla oli keskenään tietynlainen viha-rakkaussuhde. He eivät pitäneet toisistaan, mutta he tarvitsivat toisiaan kipeästi. 

Suosikkien tähdittämä show´n laulunumeroista vastaavat viihdemusiikin huippuesiintyjien joukkoon lukeutuva Hannu Lehtonen ja väkevistä tulkinnoistaan tunnettu Eero Sinikannel. Säestyksestä huolehtii Jarno Kuusisto. Hänen kultaisesta harmonikkansa ja Säkkijärven polkka eivät jätä ketään kylmäksi.

Juontajana toimiva Eero Sinikannel on saanut tehtäväkseen nostaa Kari Suomalainen tarinan sankariksi. Hän kertoo jyrisevällä äänellään, että ilman Karia olisi sananvapaus kutistunut lähes olemattomaksi ja sen tiesi myös Urho Kekkonen, joka huomasi tämän tästä maistavansa Karin iskemää piikkiä lihassaan.

Karin roolissa loistaa Juhani Sorvali, joka Karin pikkumiehenä on juuri sellainen, jollaiseksi ihmiset ovat tämän kuvitelleet. ”Mä olen nero”, sanoo Kari peilaillen tätä luonnonlahjaansa Norssissa saamiinsa todistuksiin.

Kaskupuolen hoitavat paikalle tunkeutuneet Karin puoluehahmot. Kekkos-kaskut naurattavat, mutta sitten hauskuus ja ilo lentävät kattoon, kun porukka ryhtyy kertomaan Kekkosen oppipojan, Ahti Karjalaisen tankerovitsejä.

Vitsit ovat vitsejä, mutta päähenkilöiden kuolemat vakavoittavat.

Ei voi muuta kuin hämmästellä, miten kauniin kuvan Kari piirsi Kekkosen sairastumisesta ja vallasta luopumisesta: omenapuu, joka pudotti satonsa, päällimmäiseksi Kekkosen valtikka.

Esityksen visualisoinnista on huolehtinut käsikirjoittaja Kalevi ”Kerberos” Laalo. Videotykki laukoo katsojien nähtäväksi kolmisenkymmentä pilapiirrosta. Karin kuvista mieleenpainuvimpia ovat ”Porkkalan palautus”, ”Noottikriisi”, ”Volgan lautturit”, ”Täyskäsi” ja ”Kuokkavieraana”. Kerberokselta on sekä pilapiirroksia että kuvitustöitä. Nyt nähdään ensimmäisen kerran Kalle Kultalan muovikassikuva tussipiirroksena, Kekkosen huima pituushyppy Seurasaaren portailla ja kuolevaa Kekkosta kunnioittava kuva, jossa Mauno Koivista ja K-J. Ståhlbergin patsas toteavat, ettei saa potkia sairasta leijonaa.

Kekkosen suuruus tunnustetaan, niin myös Kari Suomalaisen nerokkuus. Tuure Junnilan Kekkonen pystyi taltuttamaan: ”Kyllä minä pidän huolen siitä, että panen sinut penkin ja seinän väliin ja kyllä sen polvissas tunnet”, mutta noottikriisistä piirtäneelle Karille hän ei mahtanut mitään: ”Missä on huumorin ja hävyttömyyden raja?” ”Rajajoella!”

Karin kommari laulaa vanhan agitaatiolaulun Upseerikerholla

Historiallisen Upseerikerhon haamut hätkähtävät, kun Kari&Urkki –musiikki-ilottelun kommari (Hannu Lahti) heläyttää ilmoille vanhan työväenlaulun: ”Meitä keisarit ei enää hoivaa. Eikä veriset julmuritkaan. Tovereissamme meillä on voimaa. Vapauttamme puolustamaan”.

Käsikirjoittaja Kalevi Laalo antaa kitkerän vastauksensa niille, jotka kaipaavat Kekkosta nykypolitiikan keulakuvaksi. Hän ottaa näytelmän kertojaksi pilapiirtäjäneromme Kari Suomalaisen (Juhani Sorvali), joka Eero Sinikanteleen haastateltavana antaa Kekkoselle satikutia täydeltä laidalta. 

Kari ei anna Kekkoselle anteeksi neukkujen johdon kanssa harjoittamia vehkeilyjä: suomettuminen tuotti kansalaisille niin suuren häpeän, etteivät ihmiset kehdanneet toisiaan silmiin katsoa.

Kari Suomalaisien puoluehahmot, kommarin lisäksi kokoomus, maalaisliitto ja sosiaalidemokraati vievät katsojat suoraan Kekkosen aikaan. Miesporukkaan juuttunut Sari Sairaanhoitaja (Pirkko Haukkavuori) toimii yhdyssiteenä nykypäivään.

Kupletin juoni paljastuu jo esityksen visualisoinnissa. Karin Porkkalan palautus-piirros kertoo heti alussa sen, missä mennään ja noottikriisistä kertova kuva paljastaa uudestaan sen, miten kovaa peliä Kekkonen valtansa eteen kävikään.

Hätkähdyttävä on myös Kerberoksen piirros Kekkosen ja Koiviston ensimmäisestä ja viimeisestä voimankoitoksesta. ”Ei saa potkia sairasta leijonaa” piirros kuvaa parlamentarismin paluusta Suomen politiikkaan.

Lauluesityksestä vastaavat Hannu Lehtonen ja Eero Sinikannel. Säestyksestä huolehtii Jarno Kuusisto, jonka kultaisella harmonikalla soitettu Säkkijärven polkka ei jätä ketään kylmäksi.

Lisätietoja Upseerikerhon sivuilta:


Lahden Upseerikerho. Kuva: Markus Hänninen

« Takaisin