« Takaisin

Kosmopoliitti, kajaanilaispoika, Kallion kasvatti – Kansallismuseon Presidenttipäivässä kuljetaan presidenttien jalanjäljillä


Presidentit P.E. Svinhufvud ja Kyösti Kallio sekä marsalkka C.G.E. Mannerheim matkalla ammunnan MM-kisoihin 30.7.1937 Helsingin maalaiskunnassa (Malmilla). Kuva: Gösta Saurén/ Museovirasto

Kansallismuseo

Kansallismuseo liittyy mukaan Suomen tasavaltaisen hallitusmuodon 100-vuotisjuhlaan ja järjestää Presidenttipäivän sunnuntaina 15. syyskuuta.

Suomen tasavaltainen hallitusmuoto säädettiin K. J. Ståhlbergin johdolla – valtionhoitaja C. G. E. Mannerheimin vastustuksella – ja vahvistettiin 17.7.1919. Virallista vahvistamista edelsivät useat, jo autonomian ajalla tehdyt lisäykset silloisiin Ruotsin vallan aikaisiin hallitusmuotoon sekä yhdistys- ja vakuuskirjaan. Myös vuonna 1906 säädetty yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ja vuotta myöhemmin valittu yksikamarinen eduskunta pohjustivat kaikki muutosta tasavaltaiseksi. Suomi oli Euroopan maihin nähden outolintu: useimmat valtiot olivat tuolloin monarkioita. 

12 presidenttiä myöhemmin Suomi juhlii satavuotiasta tasavaltaista hallitusmuotoa, ja kesällä alkanut Valtioneuvoston kanslian vetämä näyttelyiden ja seminaarien juhlasesonki jatkuu Presidenttipäivällä Kansallismuseossa.

”On hienoa, että juhlavuosi nostaa monin tavoin esille tasavaltalaisen hallitusmuodon sekä presidentti-instituution historiaa ja merkitystä. Suomen valtiollisen historian tallentaminen ja esittäminen on aina ollut osa Suomen kansallismuseon tärkeää perustehtävää ulottuen nykypäivästä aina Ruotsin ja Venäjän aikaan asti. On ollut ilo tehdä yhteistyötä Valtioneuvoston kanslian kanssa juhlavuoden merkeissä. Tasavaltainen hallitusmuoto on itsenäisen Suomen perusta ja heijastuu syvästi myös kulttuuriseen identiteettiimme”, sanoo Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

Millaisia presidenttejä ja henkilöitä Suomen presidentit ovat ja ovat olleet? Millaisesta taustasta ja oloista he ponnistavat, miten presidenttiys on muuttunut heidän aikanaan; ja miten he ovat muovanneet presidentti-instituutiota? Muun muassa näihin teemoihin pureudutaan Presidenttipäivän kävelyillä ja tietoiskuissa.

Presidenttipäivän aamu alkaa opastetuilla kävelykierroksilla eri puolilta kantakaupunkia. Asiantuntevat oppaat johdattavat ryhmät Tokoinrannasta, Senaatintorilta, Ritarihuoneelta ja Tavastialta Kansallismuseoon, jossa päivä jatkuu auditoriossa pidettävien asiantuntijoiden tietoiskuilla klo 13–17. 

Sekä kävelykierrokset että iltapäivän tietoiskut ovat maksuttomia. Kävelykierroksille toivotaan rajatun osallistujamäärän takia ennakkoilmoittautumista. 

Presidenttipäivän ohjelma ja ilmoittautuminen kävelykierroksille: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/presidenttipaiva

« Takaisin