« Takaisin

Kulttuuriyrittäjyys nousi esiin kulttuuriministeri Sampo Terhon puheessa Elokuvavuoden avajaisissa

Suomen elokuvasäätiön järjestämissä Elokuvavuoden avajaisissa perjantaina 9.2. juhlistettiin menestyskulkuaan jatkavaa suomalaista elokuvaa. Esillä oli myös elokuva-alaa paljon puhuttanut #metoo-liike.

Terho kutsui viime vuoden yleisömääriä juhlapuheessaan ”kotimaisen elokuvan ihmeeksi”. Luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden edistäminen on yksi Terhon ministerikaudelleen ottamista painopisteistä. Siihen liittyy myös kansainvälistyminen, jonka edistämisestä esimerkkinä tuotiin esiin Kiinan kanssa aloitetut neuvottelut yhteistuotantosopimuksesta.

Runsaasti huomiota saanut #metoo-liike oli keskeisesti esillä puheissa, joissa korostui konkreettisten mekanismien luominen seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi alalta. Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen mainitsi tällä viikolla julkaistun, useiden alan organisaatioiden yhteisesti luoman ohjeistuksen seksuaalisen häirinnän estämiseksi elokuva- ja tv-alalla. ”Vaikutamme myös osaltamme siihen, että kaikki alallamme työskentelevät ovat tietoisia oikeuksistaan työntekijöinä ja että heillä on myös oikeat välineet raportoida välittömästi väärinteosta, jos he sitä kokevat tai näkevät”, hän totesi.

Elokuva-alaa edusti viime vuonna neljä teatteriensi-iltaa tuottanut Miia Haavisto. Haavisto piti tärkeänä, että väärinkäytösepäilykset selvitetään. Hän puhui lämpimästi alan hyvästä hengestä ja yhteistyöstä sekä hyvien käytäntöjen siirtämisestä tuleville polville. Haavisto ehdotti myös elokuvakoulutukseen kummijärjestelmää, jossa ammattilaiset tukevat opiskelijoiden pääsyä alalle: ”Siirretään eteenpäin iloa, omanarvontuntoa ja ammattiosaamista.”

Elokuvasäätiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Kaira keskittyi omassa puheessaan Elokuvasäätiön käynnissä olevaan strategiatyöhön sekä tulevan elokuvalain mahdollisiin vaikutuksiin.

« Takaisin