« Takaisin

Kuopio Tanssii ja Soi julkaisi kesän 2018 pääohjelmansa

49. kerran, 13.-20.6.2018 järjestettävä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali julkaisi ensi kesän pääohjelmansa. Tanssikesää siivittävät Hieronymus Boschin maalaus ja Leonard Cohen.

Kuopio Tanssii ja Soi avaa ensi kesänä ovet Kanadaan. Pääohjelmassa vierailee kaksi maansa johtaviin lukeutuvaa nykytanssiryhmää, Les Ballets Jazz de Montréal sekä Compagnie Marie Chouinard. Kantaesitys tulee kotimaasta Carl Knifiltä. Festivaali on nyt kahdeksanpäiväinen ja sen päättää kiinalaisten huikea vierailu.

Les Ballets Jazz de Montréalin tuorein teos Dance Me on ylistys Leonard Cohenille ja hänen musiikilleen. Teos sai kantaesityksensä joulukuussa. Hollantilaisen renessanssiajan taidemaalari Hieronymus Boschin maailmankuulu triptyykki The Garden of Earthly Delights, herää henkiin tanssin kielellä Compagnie Marie Chouinardin tulkitsemana. Maallisten ilojen puutarha etenee kuva kuvalta Eedenistä maallisten nautintojen kautta helvetin kauheuksiin.

Kotimaiselta nuoremman polven koreografilta Carl Knifiltä nähdään kantaesitysteos At Once, in Helsinki ja ruotsalaiselta tanssija-koreografilta Helena Franzenilta retrospektiivinen soolo Extended

Suosittu gaala tuo Kuopioon intialaisen Aditi Mangaldas Dance Companyn sekä ranskalaisen Compagnie Didier Théronin"Intialaiset näyttäytyvät tässä minun silmiini tuoreina ja raikkaina, erilaisina kuin perinteiset maansa tanssiryhmät. Ranskalaiset esiintyvät Ravelin vaikuttavaan musiikkiin tehdyllä Shanghai Boléro -teoksella jonka trilogiasta Kuopiossa nähdään yksi osa", jatkaa festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen.

Gaalassa vierailee myös Montrealin ryhmä israelilaisen Itzik Galilin teoksella sekä festivaaliyleisölle entuudestaan tuttu hollantilainen Introdans"Gaalan ohjelma täydentyy kevään aikana", jatkaa Uotinen. Gaalan juontava Uotinen esiintyy itsekin festivaalilla konsertissa pianisti Jari Hakkaraisen kanssa.

Lapset ja nuoret ovat tänäkin kesänä vahvasti esillä festivaalilla mm. itävaltalaisen SEAD / Salzburg Experimental Academy of DancenGlims & Gloms tanssiteatterin, tanssioppilaitosten, Nukketeatteri Sytkyjen, tanssikurssien sekä toriohjelmien yhteydessä.

Festivaalin päätöspäivänä Shanghai Empireast Culture Group häikäisee kaupunginteatterissa yhdistäen perinteiset rummut, tanssin ja akrobatian. Ryhmä on esiintynyt myös muun muassa World Expossa, Olympialaisissa, Disneyn avajaisissa ja presidentti Xi:n tilaisuuksissa. Kiinalaisvierailun tuottavat ystävyyskaupungit Shanghai-Pudong sekä Kuopio.

"Näin laajan festivaaliviikon ohjelman mahdollistavat myös Jane ja Aatos Erkon Säätiön, Veikkaus Oy:n & Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä useiden muiden yhteistyökumppaneiden ja talkoolaisten tuki. Pääesitykset ovat kaupunginteatterissa, Kulttuuriareena 44:ssä sekä Alavan kirkossa. Esityksiä on edellisvuosia enemmän mutta paikkoja vähemmän – niistä tultaneen käymään kilpaa. Viikkoon mahtuu yli sata pääesitystä, kurssia ja oheistapahtumaa. Suurin esitystilamme, Kuopion Musiikkikeskus on käytössämme jälleen vuonna 2019", kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.


Photo Nicolas Ruel

« Takaisin