« Takaisin

Kusaman upea näyttely Helsingin taidemuseossa


Peilit ovat usein tärkeä osa Kusaman tilataidetta. Niiden avulla hän mm. monistaa taideteoksen efektejä.

Helsingin taidemuseossa (Helsinki Art Museum, HAM), on edelleen menossa 22.1.2017 asti Yayoi Kusaman näyttely In Infinity. HAMin vuosi 2016 huipentuu japanilaisen Kusaman (s. 1929) takautuvaan näyttelyyn. Näyttely on ensimmäinen suuri retrospektiivinen katsaus Suomessa Kusaman taiteeseen. Näyttely kattaa taiteilijan uran varhaiselta 1950-luvulta nykypäivään. Se koostuu taiteilijan merkittävimmistä teoksista, joihin kuuluu maalauksia, veistoksia ja installaatioita. Näyttely levittäytyy myös näyttelysalien ulkopuolelle. HAM-kulmassa Kusaman interaktiivinen Häivytyshuone kokee vähitellen muodonmuutoksen, kun yleisö täyttää sen värillisillä pilkkutarroilla. Yli 200 teoksen näyttelykokonaisuus koostuu maalauksista, piirustuksista, veistoksista, videoista ja tilallisista installaatioista sekä performansseihin liittyvistä materiaaleista. In Infinity valottaa myös Kusaman suhdetta muotiin ja designiin.

Yayoi Kusama on maailmalla hyvin arvostettu taiteilija ja taiteilijaksikin ”värikäs” persoona. Hän on asunut japanilaisessa mielisairaalassa 70-luvulta asti. Yhtenä syynä tähän ovat taiteilijan saamat hallusinaatiot. Hänen taide ei ole tästä kärsinyt, vaan ehkäpä jopa päin vastoin. Kusama tunnetaan erityisesti suurikokoisista tilateoksistaan, joissa katsoja voi tulla osaksi taiteilijan luomaa mielikuvituksellista maailmaa. Niissä peilit ja vesi heijastavat loputtomasti pilkkuja, värejä, kurpitsoja tai palloja. Myös katsoja itse sulautuu osaksi muotojen ja värien loputonta toistoa. Yayoi Kusama on yli kuudenkymmenen vuoden ajan tuonut nykytaiteeseen jatkuvasti jotakin uutta. Häntä on kutsuttu käsitetaiteilijaksi, minimalistiksi, surrealistiksi, pop-taiteilijaksi ja feministitaiteilijaksi. 

Yayoi Kusama on erittäin laaja-alainen ja taitava taiteentekijä. Hänen tuotantonsa kattaa melkeinpä jokaisen kuvataiteen tekniikan ja lajin piirtämisestä maalaamiseen ja kuvanveistoon, tilataiteeseen, performanssiin ja happeningeihin. Sisäinen todellisuus, hallusinaatiot, pelot ja pakkomielteet ovat Kusaman taiteen lähtökohtia. Keskeistä hänen taiteessaan on äärettömyys, toisto ja halu sulautua maailmaan. Kusaman omintakeinen kuvasto nousee hänen lapsuudestaan asti kokemistaan toistuvista näköharhoista, joissa maailma näyttäytyy pilkkujen ja toistuvien kuvioiden peittämänä, ikään kuin äärettömänä tähtitaivaana. Taiteesta tuli Kusamalle keino antaa muoto näille sisäisille maisemille. Hän asuu Tokiossa ja työskentelee edelleen päivittäin.

Kusaman terveiset Uutislähteen lukijoille ja helsinkiläisille

”Sydämeni on täynnä ihmetystä kun mietin, miten upea tästä hienosta näyttelystä tulee. Rakkaat kauniin Helsingin asukkaat, pyydän, että päästätte taiteen voiman elämäänne ja olette ikuisesti kiitollisia maailmankaikkeudelle. Haluan omistaa tämän rakkauden ja rauhan viestin kaukaa Japanista rakkaille helsinkiläisilleni.” -Yayoi Kusama


Mielikuvitukselle riittää tilaa tässä näyttelyssä.

Kurpitsa on Yayoi Kusaman lempiaiheita.

« Takaisin