« Takaisin

Lahden kaupunginteatteri Lokakuun ensi-illat Lahden kaupunginteatterissa; tyylikäs herkkupala ja svengaava huijarikomedia

Lars Norénin kaunis esitys luopumisesta ja kasvusta menetyksen jälkeen, 
Hiljaista musiikkiaensi-ilta 3.10.

Moniin muihin Norénin teoksiin verrattuna Hiljaista musiikkia on sävyltään surumielisempi ja kaipaavampi kokonaisuus. Hänen teostensa henkilöille tunnusomaiset myrkyllisyydet, pilkallisuudet ja kohtuuttomuudet sekä piilevä (joissain tapauksissa myös avoin) väkivalta on kätketty Hiljaisessa musiikissa näkyviltä. Vaikka jännitteet henkilöiden välillä ovat olemassa, ne ovat läsnä vain teoksen ritisevässä ilmapiirissä. Tilalla on suuri liian aikaisesta elämän päättymisestä kummunnut neuvottomuus, voima joka pienentää näytelmän henkilöitä ja saa heidän tulevaisuutensa näyttämään mitättömältä.
Norén (s. 1944) on yksi merkittävimmistä ruotsalaisista nykykirjailijoista ja hänen vaikutuksensa näkyy niin kotimaassaan ruotsissa kuin kansainvälisellä teatterikentällä Euroopassa. Hänen melankolinen, dramaattinen, ongelmallisiin suhteisiin suuntautunut kirjallinen laatunsa on eräänlainen käsite. Suomennos Michael Baran, ohjaus Jarno Kuosa.

Menestyselokuva Puhallus näyttämölle pohjoismaisena kantaesityksenä, 
ensi-ilta 6.10.

”You can’t con an honest man.”
Chicago 1930-luku. Suuri lamakausi. Johnny Hooker, Joe Erie ja Luther Coleman tienaavat lantin sieltä, toisen täältä pikku huijauksillaan, kunnes onni yhtäkkiä kääntyy ja he pokaavat kertaheitolla kymmeniä tuhansia dollareita. Pahaksi onneksi saalis paljastuu mafiarahaksi ja äkkiä miesten perässä on palkkatappajien lisäksi mafiapomo Doyle Lonnegan ja osinkonsa tahtova virkavaltakin. Jotain on keksittävä ja pian. Onneksi Lutherilta löytyy pelurin nimi, jolla on taidot suuremman luokan silmänkääntötemppuihin: Henry Gondorff.  Alkaa peli, josta vain kylmähermoisin selviää voittajana... Elokuva voitti aikoinaan (1974) seitsemän Oscaria. Suomennos ja ohjaus Tommi Kainulainen. 

« Takaisin