« Takaisin

Lahden Upseerikerholla on esillä Karin alkuperäistöitä

Sarkastisen ja hieman pelottavankin maineen saanut Kari oppi arvostamaan vakavan keräilijän yhteistyökumppanuutta, joka johti keskellä julkisuuden loiskiehuntaa hyödylliseen ja kumpaakin osapuolta tyydyttävään vuorovaikutukseen ja ystävyyteen.

Toukokuussa kuollut taidekriitikko Otso Kantokorpi tuo Henrik Hannikaisesta tekemässään kirjoitelmassa aivan uudenlaisen kuvan pilapiirtäjänero Kari Suomalaisesta. Hänhän antoi ymmärtää, että hän viis veisasi tuttavaksi tuppaajista, siipiveikoista ja ideantarjoajista. Tosiasiassa hänellä oli tarkka vainu ja silmä erottaa jyvät akanoista. Tällainen jyvä oli lahtelainen keräilijä Henrik Hannikainen.

Hannikaiselle on vuosien mittaan kertynyt kunnioitettava sarja Karin alkuperäispiirroksia, joita keräilijä hankki keräilymarkkinoilta – ja lopulta sai niitä taiteilijalta itseltään. Nyt näitä töitä on nähtävillä Lahden Upseerikerholla.

-Valitsin näyttelyyn alun kolmattakymmentä työtä, sanoo Hannikainen. Joukossa on muutama maalauskin, jotka osoittavat, miten monipuolisen lahjakas kuvataiteilija pilapiirtäjäprofessori oli.

Kari on Hannikaisen mielestä ”osuva”. oli sitten kyse piirustuksesta, tyypeistä, teksteistä tai ideoista, Kantokorpi kertoo. Lisäksi Karin maailma on poliittisen ja kulttuurisen historian kannalta antoisaa, se sisältää paljon sellaista ajankuvaa, jota ei historiankirjoista tahdo löytää: pieniä vivahteita, tunnelmia ja tuntemuksia, jotka tahtovat jäädä vuosilukujen, hallitusten, pääministereiden ym. faktatietojen ja lukujen varjoon. Lisäksi Hannikaista viehättää Karin ottama rooli huutavan äänenä korvessa niinä aikoina, jolloin suomettuminen pani kansalaisten suut suppuun. Näyttely tuo lisävalaistusta sunnuntaina 28.10.2018 Lahden Upseerikerholla esitettävään Kari&Urkki –näytelmään, joka armottomasti kertoo niistä Presidentti Urho Kekkosen puolista, joista hänen elämänsä aikana –  ja vielä nytkin – oltiin vaiti.

« Takaisin