« Takaisin

Maailma, jota ei ollut virkistää aivoja


Esi isien kallot tyynynä

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin 24.10.2019

Mesoamerikassa ja Andeilla oli valtava kulttuurien kirjo jo paljon ennen kuin eurooppalaiset ehtivät sinne. Tuosta aiheesta Kansallismuseo on nyt loihtinut mainion näyttelyn.Tarjolla katsottavaksi on 200 lainattua ja yksi suomalaisomisteinen esine. Harvinaiset esikolumbiaaniset esineet ovat lainassa Giancarloja Inti Ligabuenyksityiskokoelmasta. Kansallismuseo järjestää näyttelyn yhteistyössä StArt S.r.l:n kanssa. Näyttelyn kuraattorit ovat Dr. André Delpuechja Dr. Jacques Blazy.

Vaikka Maailma, jota ei ollut -näyttely ei ole Kansallismuseo kannalta ydinsubstanssissa, eikä kovin suomalaiskansallista, on sen syntymiselle syitä. Näyttelyn ainutlaatuisuus on vahvaa. Harvoilla museoilla on tietoa tämän alueen kulttuureista, eikä tällaista esineistöä ole monissa kokoelmissa. Näyttelypäällikkö Minerva Keltanen Kansallismuseosta totesikin: ”Jos tällaista näyttelyä lähtisi itse tuottamaan ja joutuisi käymään Perussa, Boliviassa, Guatemalassa ja Kolumbiassa, tulisi siitä todella kallis projekti.” 

Käytännössä Kansallismuseon uusi näyttely esittelee laajasti Etelä- ja Keski-Amerikan intiaanikulttuureja. Ajalla n. 2500 eaa. – 1500 jaa. siellä kehittyi ja kukoisti kansoja ja kulttuureita, joista ei Euroopan mantereella tiedetty. Kun eurooppalaiset löytöretkeilijät saapuivat mantereelle, he kohtasivat uusia kansoja outoine tapoineen ja uskomuksineen. Uusia kulttuureja, esineitä, taitoja, materiaaleja, raaka-aineita, luonnonantimia ja taidetta, siis kokonaisen uuden maailman, jota ei heille ollut aiemmin olemassa.

Itse näyttelyn rakenne fasiliteetteineen on myös kiehtova. Vierailu tähän ”kulttuurihistorialliseen installaatioon” on kuin piristysruiske aivoille. Esineiden asettelu on looginen, vaikka näyttelyn aihe on kovin monipolkuinen. Äänimaisemakin on aivan erityisesti muokattu. Näyttelyssä on esille mitä erilaisimpia esineitä, joista osa aiheuttaa uteliasta hämmästystä. Esillä on mm. kuusisorminen käsi ja muuta kutkuttavan hämmentävää.

Maailma, jota ei ollut-näyttelyssä on myös valokuvia esineiden hankintaan johtaneilta tutkimusmatkoilta. Noissa vanhoissa valokuvissa nykypäiväkin on läsnä, esim. kuvassa, jossa mies nukkuu esivanhempien pääkallot tyynynään. 200 esineen joukossa on sapoteekkien uurnia, asteekkien veistoksia, mayojen keramiikkaa, Perun Nazca-alueen maljakoita ja tekstiilejä sekä Andien Moche-kulttuurin kultaisia esineitä. 

Halukkaat voivat myös ostaa alueen aitoa käsityötä Kansallismuseon kaupasta. Tuotto menee ”suoraan lyhentämättömänä” käsityön tehneille taiteilijoille. Kansallismuseossa voi käydä myös kohtuuhintaisella laadukkaalla lounaalla, joten näyttelyvierailussa on helppo yhdistää hupi ja hyöty.

https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/maailma-jota-ei-ollut

« Takaisin