« Takaisin

Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck ja Taiteilijoiden Ruovesi

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 24.11.2019

Ateneumin taidemuseo tarjoaa taas herkkuja. Näyttelyt  Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck ja Taiteilijoiden Ruovesi avautuivat 15.11.2019 ja ovat esillä 26.1.2020 asti. Näyttelyitä, jotka jakavat Ateneumin kolmannen kerroksen tilat puoliksi, yhdistää paikan merkitys taiteilijan tuotannolle. Helene Schjerfbeckin lisäksi Ateneumin vuodenvaihteen nimiä ovat muun muassa Werner Holmberg, Akseli Gallen-Kallela, Elga Sesemann, Hugo Simberg ja Ellen Thesleff, joiden teoksia nähdään Taiteilijoiden Ruovesi -näyttelyssä. 

Maailmalta löysin itseni -näyttelyssä nähdään suomalaisille uusia Schjerfbeckin teoksia 

Helene Schjerfbeck on nyt in enemmän kuin pitkään aikaan. Hänestä tehty elokuva tulee ensi-iltaan tammikuussa 2020 ja nyt on Ateneumissa uusia töitä esille. Antti J. Jokinen on ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan Helene. Ensi-ilta on 17.01.2020 ja elokuvan arvio löytyy Uutislähteestä. Ateneumin Helene Schjerfbeckin taidenäyttelyn teokset kuvaavat maisemia, asetelmia ja taiteilijalle tärkeitä ihmisiä. Lisäksi näytteille saadaan 16 Schjerfbeckin omakuvaa ajanjaksolta 1884–1945, jotka esitetään kiinnostavasti aikajärjestyksessä. Ateneumista kerrotaan, että kaikkiaan näyttelyssä nähdään noin 130 maalausta, piirustusta ja luonnoskirjaa.

Näyttelyssä nähdään viisi teosta, joita ei ole esitelty aikaisemmin Suomessa. Näitä ovat Iso-Britanniasta löytynyt Kanat heinäsuovien edessä, St Ives (n. Vuodelta 1887), Helsingborgin museoiden Tyttö madonnankuvan edessä (vuosi 1881) sekä yksityiskokoelmaan kuuluva Punatukkainen tyttö, sininen asu (n. Vuodelta 1894).

Näyttelyssä esitellään myös aikaisemmin tuntematon teos Tyttö Barösundista (1885–1890), jonka yksityinen omistaja otti Ateneumiin yhteyttä näyttelyn valmistelun aikana. Lisäksi esille on saatu Ateneumin kokoelmiin kuuluva maalaus Narsissit (1908–1909), joka löytyi alkuvuodesta 2019 konservoinnin yhteydessä teoksen Pukukuva I (1908–1909) taustalta.

Näyttely keskittyy erityisesti Schjerfbeckin matkavuosiin Pariisissa, Pohjois-Ranskan Pont-Avenissa, Italian Fiesolessa sekä Iso-Britannian St Ivesissa 1800-luvun lopussa. Näyttely pyrkii avaamaan, millainen merkitys matkoilla oli taiteilijan tuotantoon ja työskentelytapoihin, ja myös sitä, miten ne vaikuttivat hänen tuotantoonsa kotimaassa. Näyttelyn teokset kuvaavat maisemia, asetelmia ja taiteilijalle tärkeitä ihmisiä. Lisäksi näytteille on saatu 16 Schjerfbeckin omakuvaa ajanjaksolta 1884–1945, jotka esitetään kiinnostavasti aikajärjestyksessä. 

« Takaisin