« Takaisin

Meeri Koutaniemi valitsi Sisaret 1918 -teoksen Sarjakuva-Finlandia-voittajaksi

Valitsijadiktaattori Meeri Koutaniemi nosti vuoden 2019 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi yhdentoista tekijän teoksen Sisaret 1918 (Arktinen Banaani). Ehdolla oli nyt 61 sarjakuva-albumia. Näistä esiraati valitsi 10 finalistia, joiden joukossa oli peräti neljä Arktisen Banaanin kustantamaa teosta. Voittaja julkistettiin Tampere kuplii -sarjakuvafestivaaleilla perjantaina 22.3.2019.

Sisaret 1918 -sarjakuva-antologiassa kymmenen ansioitunutta piirtäjänaista kuvaa naisten ja lasten kokemuksia sodasta sekä punaisten että valkoisten puolelta nähtynä. Tarinat perustuvat Kansan Arkiston muistitietokokoelmaan sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918-kokoelmaan, joihin tavallisten ihmisten kokemuksia rintamalla, vankileireissä, sairaanhoitajina tai silminnäkijöinä tallennettiin 1960-luvulla runsain mitoin.  

Näin Meeri Koutaniemi perusteli valintaansa: "Äärimmäisen tärkeä näkökulma historiaan, joka on liian usein peitetty, vähätelty tai unohdettu. Kymmenen eri piirtäjän voimakas kädenjälki luo moniulotteisuutta ja syvyyttä suomalaisten naisten vahvoihin henkilökohtaisiin tarinoihin. Koskettava ja taidokas teos on kunnianosoitus naisten läpikulkemalle taistelulle ja historian kuvan moninaistamiselle."

Antologian on toimittanut Kansan Arkiston tutkija, FM ja sarjakuvantekijä Reetta Laitinen. Hän on valinnut sekä projektiin osallistuneet taiteilijat että teoksen pohjalla olevat muistelmat, kerännyt taustatietoja ja kirjoittanut tekstit puhtaaksi. Kukin taiteilija sai yhden tarinan tulkittavakseen. Vaikka sarjakuvissa on käytetty taiteellista vapautta, ne kunnioittavat alkuperäisten kertojien autenttisia kokemuksia. 

Teoksen tekijät ovat Warda AhmedMari AhokoivuAinur ElmgrenReetta LaitinenAnnukka LeppänenReetta NiemensivuEmmi NieminenElina OvaskainenHannele RichertAino Sutinen ja Tiitu Takalo.

Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa.

« Takaisin