« Takaisin

Nurin ja kurin peliarvio

Kirjamessuilta 2019 löytyi myös hieno taiteellinen ja kielitaitoon liittyvä peli. Testasimme uuden upean pelin, teimme antoisan Nurin ja kurin pelisession. Hauskan pelaamisen lisäksi saimme myös visuaalista nautintoa. Oli mukavaa havaita kuinka jopa teinit innostuivat asialliseen kielellä pelleilyyn aikuisen ja pienempien lasten seurassa. 

Pelin kuvista vastaa taidemaalari Jakke Haapanen. Hän on Tampereella syntynyt itseoppinut taidemaalari, jonka tyylisuuntana on surrealismi. Usein hänen töissään ominaisia ovat kirkkaat ja puhtaat värit sekä vahva symboliikka. Jaken sanoin: ”Ammennan inspiraationi ympäristöstä, luonnosta ja eletystä elämästä”. 

Pelin kuvissa yhdistyvät hauskat kielikaksimielisyydet ja visuaalinen huumori. Tyyliin: ”Pitääkö mandariinisorsa kuoria? Onko kuningaskalastaja oikea kuningas? Tuottaako virtahepo sähköä? Onko hiirihaukalla häntä? Maistuuko sitruunaperhonen kirpeältä?” Peli sopii erinomaisesti melko pienillekin lapsille ja sitä pelatessa oppii ajattelemaan. Asioiden monien merkitystasojen oppiminen suojelee lasta aikuisena mustavalkoiselta ja fundamentalistiselta ajattelulta, joten peliä pelaamalla voi ehkä jopa parantaa maailmaa. Lisäksi peli on valmistustavoiltaan ja materiaalin puolesta kai ekologinen.

Lyhyesti pelin säännöt ja pelin kulku: Peliä pelataan pelilaudalla nopan silmälukujen mukaan liikkuen. Pelilaudalta etsitään sopivia pelinappuloita omiin Nurinkurin-kortteihin. Tehtävänä;kuka kerää eniten täydennettyjä Nurinkurin-kortteja hassuilla hahmoilla, hän on voittaja.

Tuomio virallisesta testipelistä:Pelaamassa oli kolme lasta (9v ja 2x16v) ja kulttuuritoimittaja. Testin tulos oli positiivinen ja suosittelen peliä lapsiperheille. Oleellista on, että peli kiehtoo etenkin suomenkielen hassuttelun vuoksi ja kuvitus on todella hauska. Sinällään pelin säännöt ovat suhteellisen helpot ja kulku on riittävän selkeä ja yksinkertainen, jotta sitä voi pelata tolkullisen nopeasti myös hiukan pienempien lasten kanssa. Pelin kesto riippuu myös pelaajien kielitaidosta. Havaintojen mukaan peli myös hienosti kehittää sitä kielitaitoa. Nurin ja kurin -peli on arvostettava kulttuuriteko. Samalla se on visuaalinen ja aivoille hauskaa kielijumppaa.

Pelin valmistajan tiedot pelistä:Pelilaudan koko: 30 x 63 cm. Peli on pakattu peltirasiaan, jossa tulee mukana pelilauta, 20 Nurinkurin-korttia, 40 hahmonappulaa, kuusi pelinappulaa, noppa ja peliohjeet. Pelaajien määrä 2-6, ikäsuositus 4-99 vuotta, pelin kesto 45-90 min. Pelin pelaaminen ei vaadi lukutaitoa.

Jakke Haapasen kotisivut:

Pelin voi tilata täältä:

« Takaisin