« Takaisin

Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelmat ensimmäistä kertaa esillä EMMAssa


Rut Bryk ja Tapio Wirkkala

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö avaavat tänään ainutlaatuisen Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelman EMMAssa. Aukioksi nimetyssä muotoilulle omistetussa laajennuksessa esitellään arkistojen ja kokoelmien runsautta katseluvaraston muodossa. Samanaikaisesti aukeaa Aukio-tilan ensimmäinen vaihtuva näyttely, muotoilija Harri Koskisen kuratoima STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective, joka on esillä 22.4.2018 asti. 

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto 

Kokoelma perustuu Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) henkilökohtaisille työskentelyarkistoille; luonnoksille, piirustuksille, valokuville ja mallikappaleille. Se sisältää myös runsaasti molempien valmiita teoksia sekä harvinaisia malleja, joista osa ei koskaan päätynyt tuotantoon.

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön taidekokoelma on syntynyt taiteilijoiden lasten Sami Wirkkalan ja Maaria Wirkkalan merkittävästä arkisto- ja kokoelmalahjoituksesta. Kokoelma sisältää lukuisia ainutlaatuisia teoksia ja esineitä, piirustuksia, luonnoksia sekä valokuvia ja se on talletettu EMMAan.

Katseluvarasto on säilytystilan, näyttelyn ja työskentelytilan yhdistelmä. Se avaa kokoelmia uudenlaisella tavalla, joka perustuu omaehtoiseen tutkimiseen ja löytämiseen. Tilassa näkee kokoelmaa laajemmin kuin mitä yleensä näyttelyn kautta on mahdollista. Avoimuus on keskeistä tilan luonteelle, sillä se tuo kokoelmat niin tutkijoiden ja ammattilaisten, kuin yleisönkin saataville.

Kokoelmatyötä ja -tutkimusta avataan katseluvaraston läpinäkyvällä "Working Wall" -seinällä. Ensimmäisessä vaiheessa esille nostetaan arkistomateriaalien ja teosten kautta taiteilija-muotoilijapariskunnan työskentelyvaiheita niin Venetsiassa, Lapissa kuin Helsingissä. EMMAn intendentti Henna Paunu:

”Katseluvarastossa on kehämäinen rakenne. Ulkokehässä sijaitsevat säilytyshyllyt, jossa esineet ovat esillä kronologisesti lajiteltuina. Keskellä on vaihtuvien näyttelyiden tila. Näiden välissä oleva seinä on varattu tutkimuksellisten näkökulmien esittelyyn. Tilan muodon, rakenteiden ja konseptin suunnittelu on ollut yhteistyötä EMMAn henkilökunnan ja suunnittelusta vastanneiden arkkitehtien, Johanna Brummerin ja Heini-Emilia Saaren kanssa. Tämä on ollut museolle mittava hanke, jossa koko henkilökunta on ollut mukana.”

Tilan suunnittelun taustalla on Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön toteuttama kansainvälinen Sharing-konseptikilpailu. Katseluvaraston konseptiin haettiin ideoita viidestä ykkössijan jakaneesta kilpailuehdotuksesta. Saari ja Brummer suunnittelivat tilan arkkitehtuurin uuden tehtävänannon pohjalta yhteistyössä EMMAn projektitiimin kanssa.

Yleisö pääsee tutustumaan designkokonaisuuteen kun Aukio avataan suurilla yleisöavajaisilla tänään perjantaina 17.11. klo 16-19. Viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvien avajaisten ohjelma on EMMAn verkkosivuilla: http://emma.museum/brykwirkkala


Tapio Wirkkala, Venini-maljakot

« Takaisin