« Takaisin

S. Wuorion maalausliikkeen arvokas arkisto luovutettu Museovirastolle


Wuorion arkistossa on paljon eri tyylisiä ja aikaisia luonnoksia ja piirustuksia. Kuva: Simo Karisalo, Museovirasto.

Museovirasto. 04.12.2019

Salomo Wuorion vuonna 1890 perustaman S. Wuorion maalaamon arkisto on luovutettu Museovirastolle. Kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas lasi- ja koristemaalausten luonnoksia ja suunnitelmia sisältävä piirustusarkisto luetteloidaan Museoviraston Kuvakokoelmiin. Kuvakokoelmissa piirustukset, luonnokset ja muu aineisto ovat järjestämisen ja luetteloinnin jälkeen tutkijoiden käytettävissä osana kansalliskokoelmia. Pieni otos digitoidaan ja julkaistaan finna.fi-palvelussa.

Salomo Wuorio perusti S. Wuorion maalaamon Helsingissä tammikuussa 1890. Maalausliike kehittyi nopeasti Suomen suurimmaksi sisämaalausyritykseksi ja sai tehtäväkseen lukuisten julkisten sekä yksityisten arvorakennusten maalaustyöt. Vuosisadan vaihteessa tyyli-ihanteet muuttuivat ja uusrenessanssin runsaasti koristellut katto- ja seinäpinnat poistuivat muodista. S. Wuorion maalaamo osasi vastata muuttuneeseen kysyntään ja tarjosi tilalle tapetteja, lyijylasitöitä ja kipsikoristeita. Lisäksi maalaamon ateljeessa maalattiin kilpiä, kylttejä, lavasteita ja huonekaluja sekä omien että ulkopuolisten suunnittelijoiden suunnitelmien mukaan.

Salomo Wuorio kuoli 1938, ja seuraavalla vuosikymmenellä yritys jaettiin kahtia tapetti- ja mattoliikkeeksi sekä sisämaalausliikkeeksi. Maalausliikkeessä tehtiin yhä erikoistöitä, kuten lasimaalauksia ja koristemaalaustöitä. Työmaana oli koko Suomi.

Vuonna 1979 maalarimestari Pertti Hukkanen osti S. Wuorio maalaamo Oy:n varastoineen ja arkistomateriaaleineen. Kesällä 2019 Gerda ja Salomo Wuorion säätiö lunasti S. Wuorion maalaamon arkistomateriaalin Pertti Hukkasen perikunnalta ja luovutti sen Museovirastolle sekä myönsi varat aineiston järjestämiseen ja luettelointiin.

Gerda ja Salomo Wuorion säätiö perustettiin Salomo Wuorion pojan Gunnarin kuoltua lapsettomana vuonna 1965. Säätiön tehtävänä on tukea Gunnar Wuorion testamentissa määriteltyjen kahdeksan edunsaajajärjestön toimintaa vuosittaisin avustuksin. Edunsaajajärjestöt ovat Suomen Taideyhdistys, Suomen Taideakatemia, Suomen Taiteilijaseura, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Ornamo, Suomen Taideteollisuusyhdistys ja Helsingin Maalariammattikoulu. Säätiö voi lisäksi harkintansa mukaan myöntää pieniä avustuksia muihin hankkeisiin.


Art Nouveau –tyylinen koristeikkunasuunnitelma Tehtaankatu 6:n vuonna 1900-valmistunutta, arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemaa rakennusta varten. Rakennus on purettu. Kuva: Simo Karisalo, Museovirasto.

« Takaisin