« Takaisin

Valokuvamaailman sensaatio – Vivian Maierin kuvat ensimmäistä kertaa esillä Suomessa


Vivian Maier: October 18, New York, 1953. © Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY.

Suomen valokuvataiteen museo. 08.01.2020

Vivian Maier: Omakuva ja sen varjo 17.1.–24.5.2020

Lastenhoitajana työskennellyt Vivian Maier kuoli köyhänä erakkona. Kuoleman jälkeen löytyneet kuvat tekivät Maierista valokuvamaailman sensaation.

Vivian Maier (1926 – 2009) oli amerikkalainen valokuvaaja, jonka laaja elämäntyö on tullut kohinalla julkisuuteen hänen kuolemansa jälkeen. Maier kuvasi intohimoisesti koko aikuiselämänsä, mutta ei itse tuonut työtään esille, vaan ansaitsi elantonsa toimimalla lastenhoitajana lukuisissa perheissä New Yorkissa ja Chicagossa 1950-luvulta alkaen. Kerrotaan, että Maier saapui usein työhaastatteluihin kamera kaulassaan.

Maierin yli 100 000 kuvan arkisto löytyi sattumalta vuonna 2007 chicagolaisesta varastosta, jonka vuokria ei ollut maksettu pitkään aikaan. Elämäntyön tulo julkisuuteen muutti postuumisti Vivian Maierin tarinan ja toi hänen rikkaan perintönsä osaksi amerikkalaisen katuvalokuvauksen historiaa. 

Omakuva ja sen varjo -näyttely tarjoaa arvoitukselliselle valokuvaajalle tilaisuuden kertoa kuka hän oli, miten hän koki itsensä maailmassa ja mitä hän kenties ajattelisi nyt saamastaan huomiosta.

Vivian Maierin kuvissa toistuvia teemoja ovat katuelämä, tuntemattomien ihmisten muotokuvat ja hänelle tuttu lasten maailma. Maier tallensi mielellään kuviinsa myös itsensä, joko heijastavan peilin kautta tai valokuvaajan varjona.

Vivian Maier syntyi New Yorkissa itävaltaunkarilaiselle isälle ja ranskalaiselle äidille. 24-vuotiaana Maier sai ranskalaiselta isotädiltään perintöä, jonka turvin hän myöhemmin matkusteli ja kuvasi muun muassa Filippiineillä, Intiassa, Jemenissä, Lähi-Idässä sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa. 

Vivian Maierin valokuvia nähdään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Näyttelyssä on esillä 83 Vivian Maierin valokuvaa sekä tämän kuvaamia kaitafilmejä vuosilta 1953–1986. Vivian Maier – The Self-portrait and It's Double -näyttelyn on tuottanut diChroma photography ja sen on kuratoinut Anne Morin.

Näyttelyn johdosta Yle Teema esittää suositun Vivian Maierin salaisuus -dokumenttielokuvan sunnuntaina 12.1. klo 13.30 ja tiistaina 14.1. klo 13.15 . Elokuva on jo nähtävillä Yle Areenassa. Elokuvan toinen ohjaaja on John Maloof, jonka kokoelmista myös näyttelyn kuvasto on peräisin. Maloofin kokoelma sisältää enemmän Maierin kuvia kuin mikään muu kokoelma.

« Takaisin