« Takaisin

Yllätysvieraita Intiasta Hollo ja Martta -festivaaleille


Udmurtia

Aimo Hentinen 10.10.2019

Hollo ja Martta -festivaalien viimeisin kiinnitys tapahtui vasta lokakuun ensimmäisellä viikolla. Hollolalaiset Ellit ja Eemelit sekä Rikut ja Riinat vierailivat Intiassa ja sen myötä kontakti intialaiseen folkloreryhmään tuli ajankohtaiseksi, Rhythm Performing Art Intian Ahmedabadista vierailee tämän vuoden festivaaleilla.

- Intialaisella kansanmusiikilla ja -tanssilla on aivan oma ihailijoukkonsa. Puvustus, oudot instrumentit sekä Bollywood-meininki tekevät siitä kiehtovan, festivaalipäällikkö Aimo Hentinen kertoo.

Hentisen mukaan intialainen kansantanssi kuvailee yleensä ihmisten tavallista arkea, erityisesti agraarityötä.

- Intialaisesssa kansantanssissa koreografian pohjan luo hallittu jalkatyö. Kasvoilla taas ilmaistaan tunteita.
 
- Vierailuprojektin yhteydessä intialaiselle ryhmälle muokattiin nopealla aikataululla laadukas ohjelmisto festivaaleille. Intialaiseen ryhmään kuuluu 16 kansantanssijaa.

Fado on paritanssia parhaimmillaan

Portugalilainen Grupo Folclorico & Etnograico Granja do Ulmeino  tuo tuulahduksen festivaaleille maailmankuulusta Fado -tanssista.

- Fado on paritanssia parhaimmillaan. Se on vihkeää tanssia, jossa on selkeät sukupuoliroolit.

Portugalialainen kansanmusiikki ja tanssiperinne on rikasta ja rytmikästä.
- Vartalonhallinta on portugalilaisessa kansantanssissa merkittävässä osassa ja erityisesti käsillä on näyttävä rooli koreografiassa. Tämän tanssin kauneusarvo on suuri ja sitä on miellyttävä seurata.

Meksikolainen rytmikäs kansantanssi vie mukanaan

Yhdeksänpäiväinen Hollo ja Martta -festivaali saa vieraakseen Ballet Folklorico Jalisciensen Yhdysvalloista. San Diegosta kotoisin olevan ryhmän kaikki jäsenet ovat meksikolaistaustaisia. 

- Meksikolaiset kansantanssit ovat rytmikkäitä ja tulisia. Ilo ja värikylläisyys ovat myös elementtejä, jotka voidaan liittää meksikolaiseen folkloreperinteeseen, festivaalipäällikkö Aimo Hentinen kertoo.

Meksikolaiset kansallispuvut ovat Hentisen mukaan erityisen kauniita.

- Myös miesten zombrerot ovat koristeellisia.

Meksikolaisessa kansantanssikulttuurissa vartalonkierto on merkittävässä osassa koreografiaa.

- Zombreroilla tehtävät kaarteet luovat ilmeikkyyttä tanssien tulkintaan.

Yksi meksikolaisen kansantanssin tunnuspiirre on machomeininki, joka on kuitenkin aina tasapuolista.

- Meksiolainen kansantanssi on parhaimmillaan flirttailevan tyylikästä, jossa myös kuuluu rytmikäs kapionkopse näyttämöllä. Kansantanssi ilmentää aina myös merkityksellisiä asioita maan kansalliskulttuurista.

Unkarilaisen kansantanssin on helppo samaistua

Unkarin Székesfehérvárista kotoisin oleva Alba Regia Dance Ensemble -ryhmä tulkitsee perinteisestä unkarilaista kansantanssia uusin koreografioin. 

- Unkarilainen kansantanssi on aina vauhdikasta ja fyysisesti vaativaa. Se huokuu iloa ja rytmiä, joka kutsuu aina yleisönsä mukaan.

Unkarilaisen kansantanssin rytmiin on Hentisen mukaan helppo samaistua.

- Nopeatempoiset hypyt ja pyörähdykset ovat tunnusomaisia unkarilaisissa kansantansseissa.

Pustan raikkaat ja tummat sävelet ovat merkittävässä osassa unkarilaisten koreografiaa.

- Unkarilainen tanssi sisältää paljon käsirytmityksiä, jotka osuvat reiteen sekä pohkeeseen. Mustantummat saappaat tekevät tanssista vielä äänimaailmaan rytmisemmän.

Edellisen kerran unkarilaiset Alba Regia Dance Ensemblen kansantanssijat vierailivat Hollo ja Martta -festivaaleilla vuonna 2013.

Pelimannikollektiivi Orivesi All Stars pääkonsertissa

Orivesi All Stars on perustettu perinteisillä Oriveden kansanmusiikin kursseilla vuonna 2011. Tällä hetkellä tätä musiikillsta komboa luotsaavat Antti Järvelä sekä Reetta Kuisma.

Tässä ryhmässä ei tehdä eroa siitä, että oletko amatööri, ammattilais- tai harrastesoittaja. Tärkeintä on se, että yhdessä soitetaan mielekästä hyvän meiningin musiikkia.  Sen pitää näkyä ja kuulua, kun OAS soittaa.

Orivesi All Stars esiintyy Hollo ja Martta -festivaaleilla pääkonsertissa 2.11.

Hollo ja Martta -festivaalin avajaiskonsertti on Lahden kaupunginteatterin Juhani -näyttämöllä maanantaina 28.10. klo 18.00 Festivaali päättyy samassa paikassa perinteiseen tapaan pyhämiestenpäivänä 2.11 klo 16.

Kansainväliset illat kuuluvat myös tämän vuoden ohjelmistoon keskiviikkona 30.11. klo 18.00. Hollolan keskiaikaisessa kirkossa järjestetään festivaali-vesper perjantaina 1.11. klo 17.00

Hollo ja Martta -festivaalin tulojuhlaa vietetään Salpa-hallissa sunnuntaina 27.10 klo 16. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Hollo ja Martta -festivaali 2019

Alba Regia Dance Ensemble Unkarista

Balkan-ryhmä Bulgariasta

Ballet Folklorico Jalisciense Yhdysvalloista

Grupo Folclorico & Etnografico Granja do Ulmeino

The artistic group Kamaráti Slovakiasta

Laulavat Babuskat “Vyl Dzhardon” (Uusi aamunkoitto) Venäjän Udmurtiasta

Volkmusic Klagenfurt Itävallasta

Festivaaleille osallistuu 180 ulkomaaliasta vierasta. Kotimaisia kansantanssijoita ja -muusikoita on festivaaleilla mukana 1200.

« Takaisin