« Takaisin

Asuntomessuilla keskustellaan liikkumisesta

Kouvolassa järjestettävien Asuntomessujen viimeinen viikko on historian ja tulevaisuuden viikko. Perjantaina 9.8. kello 11.00 Asuntomessuilla järjestetään yhteistyössä VR:n kanssa paneelikeskustelu, jossa paneudutaan tulevaisuuden liikkumiseen. Työhön kuuluva liikkuminen vaikuttaa paitsi lukemattomiin liikkuviin työntekijöihin, myös ympäristöön. Siksi Suuri liikkumisen keskustelu avaa näkemyksiä siitä, mitkä tekijät näkyvät tulevaisuuden liikkumisessa. Teemoina keskustelussa ovat muun muassa liikkumisen ekologisuus, matkaketjujen toimivuus sekä työn murros, jonka myötä työpäivää vietetään myös kotona ja julkisen liikenteen kyydissä.

Keskustelussa ovat mukana Kouvolan kaupungin kehitysjohtaja Petteri Portaankorva, VR:n suunnittelupäällikkö Juho Hannukainen, MaaS-innovaattori ja Onnibusin perustaja Pekka Möttösekä työmatkailija Petteri Kettunen. Keskustelua johtaa Ville Tolvanen.  

Keittiö on kodin sydän, näissä keittiöissä kokkailu sujuu

Työtehoseura on arvioinut vuosittaiseen tapaansa Asuntomessujen keittiöt. Kunniamaininnan TTS:n arvioinnissa saivat kohteet Talo Aito, Villa Element, Talo Taide, Sievitalo Unto ja Ainoakoti Villa Lande. Työtehoseura antoi myös hyvät käytännön vinkit tällä hetkellä pinnalla oleviin keittiötrendeihin.

Keittiö on kodissa paikka, jossa vietetään paljon aikaa niin arjessa kuin juhlassa. Keittiön suunnittelun tärkein lähtökohta onkin käytännöllisyys – estetiikkaa unohtamatta. Tämän vuoden messukeittiöihin on valittu mustia, valkoisia ja harmaita keittiökalusteita, mutta myös beigeä on esillä. Työtasot ovat useimmissa kohteissa valkoisia tai vaaleita. Muutamissa keittiöissä on puu- ja rosterityötasoja.

Hyvin suunnitellussa keittiössä työ sujuu sujuvasti, vaaratta ja ergonomisesti. Keittiön ja sen käytön tehokkuus on monien yksityiskohtien summa.

”Toiminnallisuudelle on olemassa tietyt perussäännöt, mutta käyttäjien toiminta ja tarpeet ratkaisevat lopulta sen, miten toimivaksi ja täydelliseksi kukin keittiönsä kokee”, toteaa tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Työtehoseura arvioi kaikkien messukohteiden keittiöt ja antoi samalla hyviä vinkkejä, jolla keittiöiden trendiratkaisut kuten vetimettömyyden, saarekkeet ja aamiaiskaapit saa toteutettua käytännöllisesti.

Avokeittiöt ja saarekkeet jatkavat suosiotaan

Viime vuosien avokeittiötrendi jatkuu Asuntomessuilla Kouvolassa. Messukohteiden keittiöt ovat tänäkin vuonna pääsääntöisesti avokeittiöitä, jotka yhdistyvät saumattomasti ruokailu- ja oleskelutiloihin. Useimmissa keittiöissä on saareke, jota voi käyttää muun muassa työskentely- ja tarjoilutasona, ruokailussa ja istumatyössä.

Huomattava muutos saarekkeissa on, että katosta roikkuvia saarekeliesituulettimia ei näillä messuilla juuri ole. Useimpaan kohteeseen on valittu keittotaso, jossa on sisäänrakennettu liesituuletin. Sisäänrakennettu liesituuletin on käytännöllinen ratkaisu, sille se säästää tilaa, lisää tilantuntua eikä estä näköyhteyttä oleskelutiloihin.

Hyvänä vinkkinä Työtehoseura suosittelee vesipisteiden lisäämistä saarekkeiden yhteyteen. Tämä lisää ruoanlaiton käytännöllisyyttä ja myös turvallisuutta, jotta kiehuvaa pastakattilaa ei tarvitse kantaa keittiön toiselle laidalle. Saarekkeiden työtasojen alle taas vetolaatikot ovat hyllykaappeja käytännöllisempiä.

Vetimettömyys edelleen trendi keittiökalusteissa

Vetimettömyys on viime vuosien keittiötrendi, joka on tullut jäädäkseen. Vetimettömyys tekee keittiökokonaisuudesta selkeän ja tyylikkään. Vetimetön ovi avataan usein joko sormiuran, vedinlistan tai pomppusalvan avulla. Avaamista kannattaa kokeilla, ennen kuin valitsee vetimettömän oven.

Työtehoseuran asiantuntija muistuttaa, että avaamista kannattaa aina kokeilla, ennen kuin valitsee vetimettömän oven. ”Monissa ovimalleissa sormiura on niin matala, että esimerkiksi integroidun astianpesukoneen ja kylmälaitteiden avaaminen voi olla vaikeaa. Erilaisiin avausmekanismeihin ja vedinratkaisuihin kannattaakin perehtyä jo kalusteita valittaessa”, opastaa Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.

Keittiön pienkoneet ja muropurkit aamiaiskaappiin piiloon

Aamiaiskaappeja löytyy tämänkin kesän Asuntomessuilta. Ne kätkevät näppärästi oviensa taakse esimerkiksi mikroaaltouunin, kahvinkeittimen, leivänpaahtimen sekä muut aamupalatarvikkeet ja -aineet, mikä siistii keittiön ilmettä. Aamiaiskaappi ratkaiseekin monen kodin kipupisteen.

Aamiaiskaappi on kätevä, mutta sen sijaintiin keittiössä työtehoseura antaa vinkkejä. Kaapissa oleva pistorasia sekä vesipisteen, jätelajittelun ja kylmälaiteen läheisyys tukevat aamiaiskaapin toimintoja. Myös ovet kannattaa valita niin, että ne eivät häiritse työskentelyä vaan ovat hyvin käännettävissä pois tieltä.

« Takaisin