« Takaisin

Hurjaa taistelua ja välitöntä tunnelmaa Salpausselällä


Krista Pärmäkoski kertomassa päälimmäisiä tuntojaan Salpausselän voittoisan kisan jälkeen. 

Salpausselällä taisteltiin jälleen ( 2-4.3.) maailmancupin pisteistä hiihdossa, yhdistetyssä ja mäessä. Tunnelma oli kuten Salppurin kisoissa ennenkin, tutun iloista ja riehakasta. Suomalaismenestys sai tietysti hiihtokatsomon hurjaan kannustukseen ja ilonpitoon Krista Pärmäkosken ja Iivo Niskasen hyvän menestyksen myötä. Mäessä sen sijaan oli vaisumpaa. Puolalaiset velikullat eivät olleet nyt viimevuotiseen tapaan innostamassa montun katsojia huutoon ja kannustukseen. Nuori suomalaiskuuluttaja ei saanut yleisöä oikein syttymään. Tosin eivät saaneet kotimaiset mäkimiehemmekään. Toiselle kierrokselle ei päästy sen paremmin lauantaina kuin sunnuntaina.

Saarinen jätti jäähyväiset, Pärmäkoski oli ykkönen

Krista Pärmäkoski hiihti kisojen päätöspäivänä 10 kilometrin kilpailussa aivan omalla tasollaan. hän suorastaan lensi Salppurin laduilla. Loppuaika oli 20 sekuntia nopeampi kuin kisan kakkosen Venäjän Natalya Nepryaevan. Norjan Marit Björgen jätettiin kolmanneksi ja Kerttu Niskasen jäi niukasti ulos palkintopallilta 0.3 sekunin erolla. Maailmancupin johtaja Heidi Weng oli viides ja Itävallan Teresa Stadlober kuudes. Suomalaisista Aino-Kaisa Saarinen oli viimeisessä Salpausselän kisassaan yhdeksäs ja sai ansaitusti huomionosoitukset järjestäjiltä saavuttuaan maaliin.

Tuore suomalainen olympiavoittaja kotiyleisön edessä

Lahdessa hiihdettiin miesten 15km perinteisen hiihtotavan kilpailu. Kilpailusta saatiin olympialaisten 50km uusinta. Tuttu kolmikko oli kärjessä 6,5km kohdalla. Alexander Bolshunov, Iivo Niskanen ja Alexey Poltoranin. 

Alexander Bolshunov otti Niskaselta jonkinlaisen revanssin hiihtämällä kakkoseksi, jääden päivän voittajasta Poltoraninista 9.1 sekuntia. Hurjasti aloittaneen venäläisen vauhti ei riittänyt aivan loppuun ja Poltoraninin loppuveto oli hänelle liikaa.

Olympiavoittaja Iivo Niskanen otti nyt pronssia jääden voittajasta 20.1 sekuntia. Olympialaisten rasittama Niskanen taisteli mitaleille huikean kotiyleisön kannustamana.  Niskanen kertoi hiihdon jälkeen lehdistötilaisuudessa, että oli edellisenä yönä nukkunut kunnon yöunet, mutta muuten unet olivat Korean kisojen jälkeen jääneet melko vähäisiksi.

Puolan Kamil Stochin otteita oli ilo seurata sunnuntain mäkikisassa Salpausselällä. Stoch liiteli ylivoimaiseen voittoon suurmäen kisassa Lahden betonissa.  Puolalainen olympiavoittaja hyppäsi ensimmäisellä kierroksella 132.0 metriä ja toisella kierroksella mittaa tuli peräti 134.0 metriä. Markus Eisenbichler nousi toiseksi oltuaan ensimmäisen kierroksen jälkeen vasta seitsemäs.  Stefan Kraft nappasi viimeisen paikan podiumilla ollen kolmas. Kukaan suomalainen ei valitettavasti edennyt kisassa toiselle kierrokselle.

Ari Tulla

« Takaisin