« Takaisin

Lahden lähimmäispalvelusta ystäviä yksinäisille ja piristystä päivään

Lahtelainen yhdistys jo yli 30 vuotta ikäihmisen asialla.

Oletko joskus ihmetellyt satamaan tai torille pölähtävää, pyörätuolia tai rollaattoria käyttävää, ikäihmisten ryhmää, joka saattajiensa kanssa nautiskelee jätskit tai kahvit ja poistuu sitten suurella tilataksilla?
Palvelutalon asukkaat ne siinä viettävät laatuaikaa, ehkä Lahden Lähimmäispalvelun vapaaehtoisten avustamina. 

Tai onko palvelutalossa asuvalla omaisellasi usein hyvin hoidetut kädet ja huolella lakatut kynnet? Nekin saattavat olla vapaaehtoistyön tulos.

Vapaaehtoistyö on aina ollut tärkeä osa Lahden Lähimmäispalvelun toimintaa, kotipalvelun ja lyhytaikaisempien projektien lisäksi. Itse asiassa yhdistyksen perustivat 1987 juuri vanhusten ystävinä toimineet vapaaehtoiset. Sittemmin yhdistys on kasvanut yhdeksi Lahden suurimmista vapaaehtoistoiminnan organisaatioista.

Vapaaehtoistyön muodoista yleisin on ystäväpalvelu, missä käydään tietyn ikäihmisen luona juttuseurana tai ulkoiluapuna. Vapaaehtoinen ei tee kodin töitä eikä hoitotoimenpiteitä, eivätkä hänen käyntinsä maksa mitään. Lahden Lähimmäispalvelun vapaaehtoiset vierailevat säännöllisesti myös lahtelaisissa palvelutaloissa, ilahduttaen asukkaita yhteislaulutilaisuuksilla, ryhmätoiminnalla ja hemmottelulla. Vuodeasukkaat huomioidaan heille sopivalla toiminnalla. 

Viime kesänä alkoi ikäihmisten kohtaamispaikka- toiminta kauppakeskus Triossa, yhteistyössä K-Supermarketin kauppiaiden kanssa. Vapaaehtoiset toimivat vuorollaan emäntinä/isäntinä seurustellen, kahvitellen ja pelaten pelejä kävijöiden kanssa. ”Lyylin tupa” on avoinna perjantaisin klo 9-11 entisissä Postin tiloissa. Tuvalle ovat tervetulleita kaikki ikäihmiset.

Vapaaehtoiset kokevat saavansa iloa ja merkitystä toisten auttamisesta, ikäihmiset ovat mielissään ystävästä ja kuuntelijasta. Onpa joku sanonut mielialansa kohentuneen ja tulevien käyntien odottamisen antavan toivoa elämään.

Lahden Lähimmäispalvelulla on noin 100 vapaaehtoista; naisia ja miehiä, työssäkäyviä ja eläkeläisiä. Heille järjestetään yhteisiä tapaamisia, pienimuotoisia koulutuksia ja virkistystä, kuten syysretki Valkeakoskelle Visavuoreen, mistä kuva sivun alareunassa. 

Uusia tekijöitä tarvitaan jatkuvasti, sillä kysyntää riittää. Järjestämme vapaaehtoistoiminnan peruskurssin kahdesti vuodessa, yhteistyössä Päijät-Hämeen Muistiyhdistyksen kanssa. Kurssilla käydään läpi vapaaehtoistyön säännöt ja periaatteet, kuullaan geriatrin luento, tutustutaan PHHYKY:n palvelutaloon, muistisairaan kanssa toimimiseen ja liikkumisen apuvälineisiin. Lisätietoja kurssista ja muustakin antaa koordinaattori Maarit Ahlqvist, joka toivottaa tervetulleeksi mukaan reippaaseen joukkoon!

Maarit Ahlqvist
vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Lahden Lähimmäispalvelu ry

« Takaisin