« Takaisin

Lahden seudun luontokohteet ja matkailupalvelut samalle kartalle


Luontomatkailun asiantuntija Mika Markkanen

Lahti Region 26.05.2021

Lahden seudun runsas luontomatkailutarjonta on nyt yhä paremmin löydettävissä. Uusi karttapalvelu ja Lahden torin Luontopiste ohjaavat matkailijat ja paikalliset huippukohteisiin ja myös vähemmän tunnetuille poluille.

visitlahti.fi/matkailukartta-palveluun kerätään laajasti tietoa luonto- ja matkailukohteista ja -yrityksistä. Jo nyt kartan kohteita klikkaamalla pääsee lukemaan kymmeniä kohde- ja reittikuvauksia sekä blogikirjoituksia vinkkeineen Lahdesta ja lähikunnista.

Myös kahvilat, majoituspaikat ja muut matkailupalvelut saadaan mukaan. Jos hakijan mobiililaitteen sijainti on päällä, kartalta näkee helposti lähellä olevat kohteet. Palvelun takana ovat Visit Lahti ja Salpausselkä Geopark.

– Idea on esitellä koko alueen kohteet ja palvelut samalla kartalla. Tavoite on, ettei hakijan tarvitse etsiä niitä erikseen esimerkiksi kuntien ja palveluntarjoajien sivuilta tai matkabloggaajien blogeista. Sisältö lisääntyy ja palvelu kehittyy vielä, Salpausselkä Geoparkin toiminnanjohtaja Kati Komulainen sanoo.

Kuudesta kunnasta (Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki) koostuvalla Salpausselkä Geopark -alueella on lukuisa joukko mielenkiintoisia luontokohteita. Osa niistä on valtakunnallisesti tai jopa kansainvälisesti merkittäviä geologisen erityislaatuisuutensa vuoksi – esimerkiksi Lahden Urheilukeskuksen maasto, Päijänteen kansallispuisto ja Pulkkilanharju, Hollolan Pirunpesä tai Sysmän Kammiovuori.

Luontokohteiden haut ovat selvästi nousseet koronavuoden aikana maakunnallisen matkailuorganisaation, Visit Lahden, tarjoamilla alustoilla. Polut ovat saattaneet olla luonnossa jo vuosikymmeniä, mutta niiden merkitseminen sekä maastoon että yhteen paikkaan kartalle on entistä tärkeämpää, projektipäällikkö Tiina Kallio toteaa.

– Käyttäjäkunta on selvästi muuttunut; kokeneiden luontoretkeilijöiden rinnalle on tullut yhä enemmän matkailijoita, jotka haluavat päästä nautiskelemaan luontoon ja saada siihen etukäteen sopivia vinkkejä ja suosituksia. Heille on tärkeää, mitkä kohteet sopivat lapsille ja missä tulipaikat, uimarannat, retkisatamat ja parhaat kahvilat sijaitsevat, Kallio sanoo.

Kehittyvä matkailukartta antaa tulokset aluksi suomeksi ja englanniksi. – Kehitämme omaa matkailukarttaamme koko ajan ja saamme sinne lisää tarjontaa myös ulkomaisille matkailijoille siihen mennessä, kun kansainvälinen matkailu on taas mahdollista, Kallio lupaa.

Kun haluaa elävän kontaktin luontoretkitietoon, kannattaa poiketa Lahden torille kesäksi avattavaan Luontopisteeseen. Osan viikosta pisteessä työskentelee luontomatkailun asiantuntija Mika Markkanen, joka tunnetaan myös blogia pitävänä Luontopolkumiehenä.

Luontopolkumieheltä saa kohdetietojen lisäksi vinkkejä varusteluun ja siihen, miten luonnossa liikutaan. Markkasen kirjoituksia pääsee jo lukemaan matkailukartan kautta. Mies on ehtinyt kiertää monta keskeistä päijäthämäläistä luontopolkua ja aikoo kesällä jatkaa tutustumista ja blogitekstien kirjoittamista.

– Olen ihan innoissani, kun pääsen tapaamaan ihmisiä ja kertomaan, että on olemassa vain hyviä luontopolkuja. Toivon, että yli 200 reitin kulkemisen ja omakohtaisen kokemuksen kautta pääsen levittämään tietoa ja elämyksiä, Markkanen kertoo.

Ympäristöpääkaupunki Lahti on yksi Luontopisteen taustavoimista ja tarjoaa siellä myös ohjelmaa rajoitusten sallimissa puitteissa. Luontopiste on avoinna maanantaista lauantaihin.

« Takaisin