« Takaisin

Lahti isännöin ensimmäisenä Suomessa Fringe festivaalin

Lahden ammattikorkeakoulu

Lahti ja Suomi pääsevät osaksi Fringe-festivaaliperhettä elo-syyskuun taitteessa 2018. Nelipäiväinen kansainvälinen, kansallinen ja alueellinen esittävän taiteen festivaali jalkautuu Lahden katukuvaan. Festivaali järjestetään 29.8. – 1.9.2018 ja sen pohjana on perinteikäs Taidelauantai.

Fringe festivaali – mikä se on?

Fringe festivaali on saanut alkunsa Edinburghista vuonna 1947. Alun perin varjofestivaalista lähtenyt konsepti on laajentunut lähes kuukauden mittaiseksi kulttuurin ja taiteen ilotulitukseksi satoine esityksineen ja lukuisine esityspaikkoineen. Edinburghin Fringe Festivalissa oli vuonna 2017 kolmen viikon aikana 53 232 esitystä, 3398 ohjelmaa ja 300 esiintymispaikkaa. 

Fringe festivaali tarjoaa oivan esiintymisalustan uusille ja kokeileville taiteen aloille, ohjelmatarjonta ei myöskään rajoitu vain yhteen taidelajiin. Festivaalin yhtenä ajatuksena on saada kulttuuri leviämään paikkoihin, missä sitä ei tavallisesti näe. Perinteiset Taidelauantain paikat on toki käytettävissä, mutta ohjelmaa halutaan viedä myös uusiin paikkoihin, kuten sisäpihoille ja kivijalkaliikkeisiin.

Lahden Fringe Festivaali herätti kiinnostusta kansainvälisessä artistihaussa heti ensimmäisellä kerralla. Luontaista karsintaa tapahtuu esitysten osalta lähinnä silloin kun esitykselle ei löydy sopivia tiloja. 

Mitä muuta Fringe on?

Lahti Fringe Festivaali on nyt myös osa pohjoismaista Nordic Fringe Network (NFN) verkostoa. Muut pohjoismaiset festivaalikaupungit ovat Tukholma, Göteborg, Bergen ja Reykjavik, Turku liittyy Fringe kaupunkien joukkoon keväällä 2019. Verkoston ensimmäinen kokous pidettiin Reykjavikissa, Reykjavikin Fringe Festivaalien aattona. Verkoston tavoitteena on tehdä yhteistyötä esim. artistihakujen ja toimintatapojen yhtenäistämisen osalta. Välimatkat Pohjoismaiden festiivaalikaupunkien välillä ovat verrattain lyhyet ja mahdollistaisi artistien kiertämisen esim. kaikilla pohjoismaisilla festivaaleilla. 

Mitä odottaa Lahden Fringestä?

Lahden Fringe Festivaali – Suomen ensimmäinen laatuaa – siitä on lupa odottaa upeaa ja värikästä kaupunkifestivaalia, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Genrekattaus on laaja tanssista teatteriin ja katutaiteesta performanssiin. 

Lahti Fringe Festivaalin yhteydessä järjestetään myös seminaari ”Kaupunki kulttuuritilana – kun seinät eivät enää riitä”. Seminaari järjestetään Lahden kaupungin kirjastossa torstaina 30.8. klo 13.00 alkaen. Seminaari tarjoaa laaja-alaista tietoa kaupungin, kulttuurin ja asukkaiden kohtaamisesta sekä ennen kaikkea kohtaamisten kehittämisestä entistä vuorovaikutteisemmaksi.

Lahti toivottaa tervetulleeksi myös kulttuurialan toimijat ja kehottaakin järjestämään oman alansa kokoukset Lahdenssa festivaalin aikana. Festivaalin ohjelmallinen huippu on tietenkin Lahen torin päälavalla lauantaina.

Tule mukaan avoimin mielin, ota osaa ja vaikuta kaupunkikulttuuriin ja sen kehittymiseen! KOE Fringe! Seuraa jatkuvasti päivittyvää ohjelmaa www.lahtifringe.fi

« Takaisin