« Takaisin

Lappeenrannassa museoperjantai 5.1.2018

Museoperjantaina 5.1.2018 on vapaa sisäänpääsy Etelä-Karjalan museoon ja Lappeenrannan taidemuseoon. Museoperjantaita vietetään talviaikana joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina.

Linnoituksen museoissa on avoinna neljä näyttelyä. Tuttuun tapaan paikalla ovat myös vertaisihmettelijät klo 13–15. Heidän kanssaan voi jakaa kokemuksia näyttelyistä. Museot ja museokaupat ovat avoinna klo 11–17.

Etelä-Karjalan museossa, Kristiinankatu 15 Lappeenrannan linnoitus, on avoinna näyttely Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi. Viipurin lähellä sijainnut Suur-Merijoen kartano valmistui 1903. Sen rakennutti pietarilainen liikemies Maximilian Neuscheller. Arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren- Saarinen toteutti ylellisen kokonaistaideteoksen huonekaluja ja tekstiilejä myöten. Nykyisin menneestä loistosta ovat jäljellä vain sammaloituneet rauniot. Näyttelyssä perehdytään kartanon tarinaan ja sen ainutkertaiseen esineistöön. Esillä on huonekaluja, sisustusesineitä ja veistoksia sekä museoiden että yksityisistä kokoelmista. Lisäksi asiakas voi tutustua upeisiin arkkitehtisuunnitelmiin ja valokuviin. Näyttely on tamperelaisen Museo Milavidan tuottama.

Etelä-Karjalan museossa on lisäksi esillä perusnäyttely Rajalla - Kolme karjalaista kaupunkia. Se tutustuttaa Lappeenrannan, Viipurin ja Käkisalmen kaupunkien vaiheisiin tekstien, kuvien, karttojen, piirustusten, esineiden sekä ääninauhojen ja videoiden avulla.

Lappeenrannan taidemuseossa, Kristiinankatu 8 – 10 Lappeenrannan linnoitus, on avoinna kaksi näyttelyä. Taidegraafikko Juho Karjalaisen näyttely esittelee sekä taidokkaan graafikon aivan uusimpia teoksia että hänen varhaisempaa tuotantoaan. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Jyväskylän ja Kajaanin taidemuseoiden kanssa. Taidegraafikko Juho Karjalainen on pelkistämisen mestari. Häntä kiehtoo musta-valkoisuus ja ylipäätään niukka väriskaala. Värin käyttö on erittäin harkittua, koska väreillä on hänelle itselleen hyvin voimakas merkitys. Yhdistettynä niukkaan väriskaalaan Karjalaisen itsensä kehittämä syövytystekniikka synnyttää hänen teoksiinsa hyvin poikkeuksellisen maalauksellisen tyylin ja kädenjäljen, joka muistuttaa itämaista tussimaalausta tai vesivärimaalauksen valööripintaa.

Tarja Heilimo on pitkän linjan lappeenrantalainen puupiirtäjä. Hänen teoksissaan on ollut aina voimakkaasti läsnä ekspressiivisyys. Vahvat, rosoisetkin uurtojäljet koivuvanerissa ja kerrokselliset öljyväripinnat luovat voimakkaita tunnetiloja. Heilimo kaivertaa uusia kerroksia samalle laatalle ja/tai painaa usealla laatalla samaan teokseen värikertoja päällekkäin, jolloin teoksiin syntyy mielenkiintoisia kerrostumia, aavistuksenomaisia näkymiä, salaperäisiä maailmoita, joissa mieli seikkailee.

Lappeenrannan museot järjestävät taiteilija Tarja Heilimon johdolla grafiikanpajan lapsiperheille Lappeenrannan taidemuseossa 7.1.2018 klo 14 -16. Voit tuoda pajaan vaikka kummilapsesi, lapsenlapsesi tai tulla koko perheen voimalla. Työpajassa tehdään oma taideteos kohopainografiikalla, jossa kuva piirretään solumuovilevylle. Onnistumisen kannalta ei ole olennaista hyvä piirustustaito, vaan kokeilemisen halu. Jokainen tekijä pääsee vedostamaan oman levynsä.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut hanna.lommi@lappeenranta.fi 5.1.2018 mennessä.

Materiaalimaksu 3 euroa per osallistuja. Pajaa tukee Saneeraus Saimaa PH Oy

Museoperjantaina 5.1.2018. Etelä-Karjalan museon ja Lappeenrannan taidemuseon museokaupoissa on tarjouksessa kaikki palapelit -20%.

Tervetuloa museoon! 

« Takaisin