« Takaisin

Naivistit ja Iittala valloittivat Japanin

Hämeenlinnan kaupunki

Naivistit Iittalassa osallistui Matkalla kasvuun -hankkeen järjestämälle matkalle Japaniin, Aasian suurimmille ja maailman toiseksi suurimmille matkailumessuille. JATA 2018 -messujen yhteydessä hämäläisyrittäjille järjestettiin asiakastapaaminen yli 30 japanilaisen tukkukauppiaan, matkanjärjestäjän ja matkatoimistoedustajan kanssa. Kaikki toimijoita, jotka jo järjestävät matkoja Suomeen. 

“Olemme vasta palanneet matkalta sunnuntaina ja jo nyt yrittäjät raportoivat ensimmäisistä yhteydenotoista japanilaisilta matkanjärjestäjiltä,” iloitsee Matkalla kasvuun -hankkeen projektipäällikkönä matkan mahdollistanut Leena Puumalainen tiistaina. 

“Japanissa on kaivattu uusia kohteita Suomesta ja siellä on juuri nyt nousussa maaseutumatkailun trendi. Olimme siis juuri oikeaan aikaan liikkeellä!” 

Japanilaiset osallistuivat tapaamiseen tositarkoituksella 

Puumalaisen mukaan japanilaiset ostajat olivat tositarkoituksella liikkeellä, mutta näin varhaiset kontaktit olivat yllätys. Myös Japanissa tapahtuman järjestelyistä huolehtinut Kari Halonen ToolBox marketing and consultingista oli yllättynyt nopeasta lämpenemisestä. 

Naivistit Iittalassa -säätiön yhteistyökumppani, tapahtumatuottaja Sanni Hallanvaara Osuuskunta Villapakasta huomasi paikan päällä, että asiakastilaisuus oli molemminpuolisen oppimisen hetki. Hallanvaaran mukaan osalle tuli yllätyksenä, että Iittala on brändin lisäksi paikkakunta, jossa sijaitsee se tehdas, josta kaikki on saanut alkunsa. 

“Varatussa kahdessa tunnissa ehdimme kontaktoida noin puolet kutsuvieraista. Tilaisuus oli epävirallinen, mutta asiallinen ja kaikin puolin mukava. Japanilaiset ovat erityisen kiinnostuneita ympärivuotisesta tarjonnasta ja todennäköistä on, että ensin Hämeeseen saadaan yksittäisiä matkailijoita, perheitä ja pieniä ryhmiä,” Hallanvaara arvelee. 

Etäisyyksille uudet mittasuhteet 

Lopen Pilpalassa hyvinvointimatkailutoimintaa vasta aloitteleva ravitsemusvalmentaja ja personal trainer Anu Kosonen oli iloinen matkan tuomasta mahdollisuudesta tutustua japanilaiseen kulttuuriin ja toisiin hämäläisyrittäjiin. Kososella on tavoitteena saada ensi kesänä vieraaksi japanilainen matkanjärjestäjä, ja myöhemmin pieniä matkailijaryhmiä Japanista. 

“Aloittelevana matkailuyrittäjänä tämä matka oli erittäin hieno tilaisuus paitsi saada kontakteja Japanista, myös toisista hämäläisyrittäjistä. Olemme hankkeen aikana jo tehneet yhteisiä tuotteita ja teemme vielä lisää, mutta matkan aikana toisiin yrittäjiin tutustui aivan eri tavalla. Matka avasi myös silmiä sille, miten lähellä olemme toisiamme täällä Hämeessä,” Kosonen toteaa. 

Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen on samoilla linjoilla Kososen kanssa etäisyyksistä. Muutaman pysäkinvälin siirtymällä Tokion metrossa Heinonen kertoo miettineensä, ettei japanilaiselle turistille ole mikään temppu tulla Helsingin rautatieasemalta junalla Iittalaan. 

Ulla Heinosen mukaan matka osoitti hämäläisyrityksiltä loistavaa yhteistyökykyä. Hän toivoo, että työ jatkuu yhtä hyvässä hengessä. 

“Japanin matka oli loistava päänavaus, mutta jatko on tärkeä. Se vaatii huolellista ja pitkäjänteistä työtä kaikilta osallisilta, toivottavasti alan ammattilaisten avustuksella. Toivomme, että matkailun strategiatyö saadaan tehtyä nopeasti ja matkailuyrittäjät löytävät yhteisen tavoitteen. Sitten tarvitaan kaupungin ja yrittäjien riittävä panostus, jotta saadaan konkreettisia asioita aikaiseksi.” hän sanoo. 

« Takaisin