« Takaisin

Salpausselkä Geopark esillä Matka2020-messuilla


Salpausselkä Geopark, Kelvenne harjupolku. Kuva: Kati Komulainen

Lahti Region. 13.01.2020

Lahden seutu – Lahti Region Oy on mukana ensi viikonloppuna 16.-19.1.2020 Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä Matka2020-messuilla. Pohjois-Euroopan suurimmassa matkailualan tapahtumassa on mukana lähes 1000 matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan yritystä jopa 90 maasta.

Yksi Lakeland – Visit Lahden messuosaston pääteemoista on suurelle yleisölle vielä tuntematon Salpausselkä Geopark.

- Geoparkit ovat yhtenäisiä maantieteellisiä alueita, joissa on kansainvälisesti merkittäväksi arvioituja geologisia kohteita. Keskeisiä tavoitteita ovat esimerkiksi alueen luonnon ja kulttuuriperinnön vaaliminen sekä kestävän luontomatkailun ja siihen liittyvän elinkeinotoiminnan edistäminen, Salpausselkä Geopark -yksikön toiminnanjohtaja Kati Komulainen kertoo.

Lahden seutu - Lahti Region Oy:n yhteydessä kuluvan vuoden alussa toimintansa aloittanut Salpausselkä Geopark -yksikkö vastaa yhteistyössä geoparkiin sitoutuneiden kuntien kanssa sen toiminnasta. Toiminta kohdistuu kuuden kunnan - Asikkala, Heinola, Hollola, Lahti, Padasjoki ja Sysmä - alueesta koostuvalle Salpausselkä Geopark -alueelle, jolle haetaan UNESCO Global Geopark -statusta.

Vuosittain kasvavan, maailmanlaajuisen verkoston muodostavia UNESCO Global Geopark -alueita on vuoden 2020 alussa 41 maassa yhteensä 147. Suomessa niitä on toistaiseksi vasta yksi, Rokua.

- Muuan muassa opinto- ja asiantuntijavierailut, erilaiset luontoon ja ympäristöön liittyvät kongressit, tapahtumat ja retket sekä geopark-kohteiden kehittäminen yhteistyössä yrittäjien kanssa ovat kiinteä osa Salpausselkä Geopark -yksikön toimintaa. Geoparkia on valmisteltu Lahden ammattikorkeakoulun koordinoimassa hankkeessa alueen toimijoiden kanssa. Mukana hankkeessa ovat olleet myös Geologian tutkimuskeskus ja Metsähallitus, Komulainen jatkaa.

Lahden seutu - Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman sanoo, että Salpausselkää on hyödynnetty Päijät-Hämeen vetovoiman rakentamisessa toistaiseksi varsin maltillisesti.

- Salpausselkä on niin paljon muutakin kuin vain vuosittaiset talviurheilukisat. Matkailun näkökulmasta Salpausselän tuotteistamisessa on vielä paljon mahdollisuuksia. Maailman puhtaimpiin pohjavesialueisiin ja luontomatkailukohteisiin lukeutuvan Salpausselkä Geopark -alueen kirkkaita vesistöjä, harjuja ja metsäluontoa sekä satojen kilometrien liikuntareittejä on ilo esitellä Matka2020 -messujen kotimaisille ja kansainvälisille vieraille. Tulemme jatkossa kehittämään myös reitistöjen näkyväisyyttä kansallisissa ja kansainvälisissä sähköisissä kanavissa, Forsman summaa.

« Takaisin