« Takaisin

Tampereen kesä


Kuva: Janne Pietiläinen

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin 16.06.2020

Kävin viime viikonloppuna tutkimassa, millainen kesäkaupunki Manse eli Tampere on. Empiirisen tutkimuksen tulos yllätti. Kaunis kesäinen Tampere on mainio paikka viettää lomaviikonloppu, mutta samalla kaupunki saattaa tarjota mitä ihmeellisempiä kokemuksia.

Sporatyömaa muuttaa Hämeenkadun luonteen

Kuten tiedämme, Suomen sivistyksen napa Helsinki on ollut raitiovaunukaupunki iät ja ajat. Tampereella päättäjät keksivät yrittää matkia Helsinkiä ja aloittivat raitiotielinjan rakentamisen. Tänä kesänä tuo rakennustyömaa on muuttanut koko keskustan pölyiseksi ”hiekkalaatikoksi”, jonka läpi bussit (eli paikallisten mukaan ”nysset”) ajelevat, mutta siviililiikenne on totaalisen seis. Turistin on mukava käveleskellä pölyisen työmaan reunoilla ja ihmetellä hämäläisten rakentamisen verkkaisuutta.

Rakennustyömaan suurin haitta lienee paikasta toiseen siirtymisen kommervenkit, mutta muta varsinaista haittaa ei työmaa aiheuta, sillä Mansen keskusta on edelleen yhtä kaunis kuin ennen työmaatakin. Tulevaisuudessa Tampere muistuttaa raitiovaunujen vuoksi hiukan enemmän Helsinkiä, eli suurta sivistyskaupunkia, joten rakentamiselle on toki vahvasti järkevä syy. Onnittelen jo etukäteen tamperelaisia kun kaupunkinne alkaa muistuttaa hieman enemmän Helsinkiä. 

Alkoholia, ruokaa ja aurinkoa terasseilla

Tampereen luonne alkoholiin keskittyvänä viihdekaupunkina on saanut tänä vuonna hauskoja erityispiirteitä. Kuohuvan virran varrella nuokkuvat ”tähkäpäät”, eli Tammerkosken varrella olevilla terasseilla itsensä umpihumalaan juoneet terassiasukit ovat takuuvarma näky koko kesän. Tampereen alkoholinhimoiset asukkaat saapuivat viikonloppuna terasseille jo hyvissä ajoin noin kello kaksi päivällä ja ehtivät runsaaseen humalatilaan helposti iltakymmeneen mennessä, jolloin päihdemyynti lopetettiin.

Erityistä kiitosta voin antaa Tampereen tärkeimmän sillan eli Hämeensillan kupeessa sijaitsevasta Paapan Kapakasta, jossa oli toimiva terassi, uljas portsarikulttuuri ja tarjoilu huippuluokkaa. Koko meuhkaamisen kruunasi terassilla soittanut elävä jazzorkesteri. Aivan Tampereen keskustassa sijaitseva, ympäri Suomenkin tunnettu, Paapan Kapakka on paikka, jossa kohtaavat elävän musiikin ja välittömän tunnelman ystävät. Paappa tarjoaa elävää jazzia ja bluesia lähes viikon jokaisena päivänä.

Tamperehan tunnetaan myös edullisista ja isoista verottomista kebab-annoksista.Keskustassa aivan kauppahallin tuntumassa on samalla kertaa tavoitettavissa legendaarinen Galata Kebab -ravintola, jossa myydään verotonta kebabia ja legendaarinen, kenties Tampereen paras, kuntosali, eli WFC. Juuri tällä viikolla on taas ollut uutisissa, että tamperelaisen Galata Kebab Housen yrittäjäkaksikko myi kymmenen vuoden aikana kassan ohi yli 700 000 euroa. Ravintolan kaksi perustajajäsentä tuomittiin törkeistä kirjanpitorikoksista ja törkeistä veropetoksista vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. 

Kaikille ei kebab maistu, joten sen voi vaihtaa toki paikalliseen herkkuun. Musta ja verinen makkara on tietysti yksi Tampereen parhaista asioista. Sitä voi syödä nätissä ympäristössä laivarannan torilla. Torin virallinen nimi lienee Laukontori tai manselaisittain se on myös Alaranta. Mustamakkara on perinteinen, tamperelaisten nimikkoruoakseen ottama verimakkara. Nykyisin mustamakkaraa valmistetaan yleensä sianlihasta, sianveriproteiinista ja vedestä, kamarasta, ruisrouheesta, silavasta, ruisjauhosta, suolasta, sipulijauhosta ja stabilointiaineesta. 

Makkaran ostoonkin on olemassa paikallinen rituaali. Mustaamakkaraa syödään perinteisesti puolukkahillon kera. Tamperelaisesta torikioskista mustamakkara ostetaan perinteisesti ilmoittamalla, kuinka suurella määrällä makkaraa halutaan. Yleinen tapa on tilata mustaamakkaraa termillä ”menopaluu”, joka kuvastaa mustanmakkaran U:n mallista muotoa eli kuin kaksi yhteen liittynyttä ”tavallista” makkaraa. Mustaamakkaraa voi ostaa myös painon mukaan, joskaan se ei ole kovin yleistä.  

Terveellinen Tampere

Kunnolliseen lomaan kuuluu tietysti liikunta ja urheilu. Kesällä Tampereella on helppoa tehdä peruskuntoilut iloisella mielellä, sillä esimerkiksi Pyynikin harjun tuntumassa on erinomaisia portaita, joita voi käydä kuntoilumielessä kävelemässä (tai juoksemassa, jos on tarpeeksi hullu), sekä usea upea hiekkaranta, joilla voi auringossa paistattelun lisäksi pelata rantalentopalloa, uida ja vaikka suppailla.

Rannallehan on hyvä treenata lihakset isoiksi ja peppu kiinteäksi etukäteen. Lisävarmistuksen voi hakea lomapäivänäkin. Löysin Tampereelta sellaisen kuntosalin, että sitä kehtaa ihmisille kehua. Sain treenattua kaikki mitä halusin ja tilaa oli tehdä rauhassa treeni loppuun. WFC eli Wolf Fitness Club oli mainio paikka ja varustelutaso oli niin hulppea, että minäkin löysin melkein neljänkymmenen vuoden voimailukokemuksesta huolimatta joitakin uusia treenijuttuja. Vaikka paikan nimi on susi, paikka ei ole, vaan Wolf Fitness Club on laadukas gym.

Tampereko turvallinen kaupunki?

Lopuksi kerron parista manselaisesta erikoisuudesta. Havaintojeni mukaan tavallisella ostosreissulla saattaa keski-ikäinen ihminen joutua väkivallalla uhkailluksi. Itseäni innostui uhkailemaan päihtynyt minua päätä pidempi mutta varsin ruipelo nuoririkollinen, joka kehui harrastavansa muay thai -lajia. Tampereella taitaa olla kolme thai-nyrkkeilyseuraa, joten suoraan en pysty osoittamaan tuon gangsterin ”kasvattajaa”. Uhkailija teki samalla jenkkityylisiä erittäin lapsellisia gangsta-eleitä ja uhosi hakkaavansa minut. Onneksi kaupan vartija pelasti minut joutumasta pahoinpidellyksi. En voi antaa paljoa kiitosta paikallisille thai-nyrkkeilyseuroille, jos he kasvattavat turisteja uhkailevia gangsterinalkuja.

Toinen paljon hurjempi tapahtuma oli perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun aivan majapaikkani vieressä 19-vuotias tamperelainen rattijuoppo ajoi erittäin hurjaa ylinopeutta 40km/h nopeusrajoitetulla asutusalueella. Oli suurta tuuria ettei kukaan jäänyt alle. Rattijuopolta nuorukaiselta lähti tietysti auto hallinnasta ja seuraukset olivat melkoiset. Juopon auto katkoi totaalisesti ensin kaksi puuta ja törmäsi sen jälkeen ensin liikennemerkkiin katkoen senkin ja päätyi lopuksi pysäköidyn auton perään lennättäen tuon pysäköidyn auton vielä noin seitsemän metriä. Loppulaskuun mahtuu myös kolmas auto, joka vahingoittui tilanteessa.

Näistä juopon törmäilyn seurauksista voi päätellä tyhmäkin ihminen, että ajonopeuden on pitänyt olla todella hurja. Onnistuin haastattelemaan rattijuoppoa verekseltään ennen poliisin ja ambulanssin tuloa. Nuorella rattijuopolla oli melkoisesti tuuria mukanaan, sillä häneltä oli vain nenä murtunut turvatyynyyn törmätessään ja mahdollisesti vasen käsi hiukan kolhiintunut. Selviytyminen hurjasta tilanteesta noin vähin vammoin oli suorastaan ”suuri ihme”.

Haastatellessani rattijuoppoa, keskustelussa ilmeni, että nuorukainen oli juonut 20% alkoholia melkein pullollisen juuri ennen rattiin ryhtymistä ja että hänen äitinsä tiesi hänen lähteneen ajamaan päihtyneenä. Tämän surullisen episodin toinen mahdollinen syytetyksi joutuva saattaa siis olla rattijuopon äiti, joka ei ehkä tehnyt ilmoitusta rattijuopon toiminnasta poliisille.

https://www.ravintola.fi/ravintola/paapan-kapakka/

https://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4meensilta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Laukontori

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mustamakkara

https://www.aamulehti.fi/a/061591c1-b90d-4a9f-9ae1-1a3001626dc6?c=1522737894164&fbclid=IwAR3cCKi_MRIf8nQ-jSboO5poZ-pJrju2KlrJYnwIe2BSzImt32RP0sUJlXQ

http://www.wfc.fi/

« Takaisin