« Takaisin

TuliValo, Valotaidetta Fiskarsin Ruukissa 27.10.-1.12.2018


Touho Häkkinen

TuliValo on viiden viikon mittainen teemakausi Fiskarsin Ruukissa loka-marraskuussa 2018. Se tuo valotaidetta ja ääni-installaation keskelle pimeintä syksyä. Teemakauden aikana esitellään korkeatasoisia,vahvoja teoksia sekä Ruukin ulkoalueilla että Kuparipajan Mustan Salin näyttelytilassa. Näyttelytilassa on teoksia neljältä taiteilijalta ja taiteilijaryhmältä, ulkoalueilla on esillä kaksi teoskokonaisuutta.

 Teemakausi on Fiskars Villagen tuottama ja Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoman taiteilijaryhmän - Päivi Alajuntin, Tarja Ervastin ja Maija Mustosen koollekutsuma.

TuliValo - avajaisia vietetään 27.10.2018 klo 17 alkaen Kuparipajan Mustassa Salissa. Avajaisten jälkeen ulkoteokset ovat nähtävillä ympäri vuorokauden koko teemakauden ajan ja Kuparipajan Mustan Salin teokset ovat nähtävillä keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-21.

Kuparipajan Mustan Salin teokset: 

Timo Ahon performatiivinen valoveistos Breathe koostuu kierrätysmuovista, led-neonvalonauhasta sekä markkinointitempauksissa käytettävästä digitaalisella ajastimella varustetusta ilmapuhaltimesta.

Tekohengityslaitteen tavoin valolla kahlittu muovinen veistos täyttyy ja tyhjenee orgaanimaisesti toistaen tiettyä sykliä toiminnallisesti riippuvaisena sähköstä, teknologiasta, automaatiosta, sekä niitä viime kädessä hallinnoivasta ja ohjaavasta ihmisestä.

Kari Alosen teos Valon verkostossa muistuttaa alueen asukkaiden yhteenkuuluvuudesta. Samalla se käy vuoropuhelua ja esittää kysymyksiä "missä olen " ja "minne menen" – Alosen valoteos heijastuu itseään suurempana ympäristöönsä. Teos herättää katsojan mielessä kullekin omat mietteensä, mutta kaikkia se muistuttaa mahdollisuuksista, joita meille on tarjolla - kun valoisalla mielellä verkostoidutaan.

Laura Murtomaan ääni-installaatio ihmiset - älkää pelätkö on näinä pimeinä aikoina kirjoitettu rohkaisuksi itselle ja pyynnöksi toisille, jotta näkisimme valon toisissamme ja itsessämme. Se on antirasistinen ja antifasistinen alkusoitto suomeksi,saameksi, ruotsiksi ja englanniksi. Avajaispäivänä lauantaina 27.10 klo 18 nähdään Laura Murtomaan& työryhmän performanssi Kuparipajan Mustassa Salissa. 

Päivi Alajuntin ja työryhmän Olli Karin, Maija Mustosen ja Pia Niemisen yhteisöllinen 100 rauhankynttilää raottaa pimeyden ja hiljaisuuden verhoa valon ja toivon näkökulmasta. Teokseen on kutsuttu osallistumaan yhteensä noin sata 3 - 6 luokkalaista lasta opettajineen Fiskarsin lähialueilta.Teoksen nimi viittaa vuonna 2018 käytyyn sisällissotaan, jonka paikallisena näyttämönä oli Tammisaaren punavankileiri. Näyttely koostuu lasten kirjoittamista toiveista rauhasta ja sen jatkumisesta tai palauttamisesta sotaa käyville alueille. Toiveet muistuttavat päivittäisten rauhantekojen tärkeydestä.

1.12.2018 klo 17 järjestetään kynttiläesitys, Lasten toiveita lähetetään muualle maailmaan myös www.radiofiskars.fi -osoitteessa. 100 rauhankynttilää kutsuu meitä kaikkia avaamaan sydämemme rakkaudelle, valolle ja rauhalle.

Ulkoteokset, Vanhan myllyn luona, sekä INKO-puistossa.

Tarja Ervastin Promenadi - teos sijoittuu Fiskarsin Ruuukin keskustaan, Vanhan Paloaseman ja INKO-puiston lähimaastoon.

Joenrantapuistossa käyskentelee hahmoja menneisyydestä - säätyläisrouva lapsensa kanssa, yrttipuutarhaa hoitava puutarhuri, kylpevä neito ja nuoripari. Teräspeilistä ja valosta valmistetuissa veistoksissa heijastuvat joenrannan maisemat ja itse katsojat. Tarja Ervastin Promenadi-teoksen veistokset esitettiin ensi kertaa Oulun valotaidetapahtumassa vuonna 2013 Hupisaarilla. Oululainen apteekkari Johan Julin perusti Hupisaarille yrttipuutarhan 1800-luvulla lääkkeiden valmistusta varten. Hänen pojastaan, apteekkari Johan von Julinista tuli Fiskarsin ruukin omistaja ja kehittäjä. 

Taru Samolan, Annika Lintervon & Inka Yli-Tepsan Ruukki ennen meitä - teoskokonaisuus on kolmen fiskarsilaisen kuvataiteilijan yhteisteos.

Teoskokonaisuuden keskiössä ovat vanhat Fiskarsin kylän ihmisistä ja miljööstä otetut valokuvat, joita vedostetaan 1800-luvulla kehitettyä syanotypiamenetelmää käyttäen. Tekniikan avulla valokuva valotetaan ympäristöön sulautuville luonnonmateriaaleille, kuten kivipinnoille, puulle ja kankaalle. Teokset sijoitetaan joen rannalle Fiskarsin Ruukin keskustaan, Vanhan Myllyn läheisyyteen ja niihin kohdistuva valo tuo ne katsojille näkyväksi. Kylän ihmiset ennen meidän aikaamme herätetään hetkeksi eloon.

Tulivalo-taidetapahtuman yhteydessä järjestetään kaikille avoin taidepaja Tako-talolla 16.11. klo 17-20, jonka aikana halukkaat voivat tulla kokeilemaan syanotypiavedostusta.

« Takaisin