« Takaisin

Tuusniemen vierasvenesatama Vuoksen vuoden 2019 vierasvenesatamaksi


Heinäkuinen aamu satamassa

Kuopion Pursiseuran matkailuvenetoimikunta valitsee aina vuosittain Vuoksen vesistön vuoden vierasvenesataman. Tänä vuonna Tuusniemen vierasvenesatama valittiin Vuoksen vierasvenesatamaksi Kallavesj´-messuilla 29.3. Pursiseuran varakommondori Arto Boman ojensi palkinnon Tuusniemen kunnan delegaatiolle. Toimikunta perusteli valintaa sillä, että Tuusniemen vierasvenesatama on kirkkaan puhdasvetisien reitin päässä, reitti on kaunis ja mielenkiintoinen, satama paikkana on siisti ja viihtyisä, kaupat ja palvelut sijaitsevat lähellä. Lisäksi Tuusniemi on edistänyt ansiokkaasti matka- ja perheveneilyä. Palkintoa vastaanottamassa olivat kunnanjohtaja Timo Kiviluoma, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Asta Tirkkonen-Hersio, Tuusniemen kunnan pitkäaikainen jo eläkkeellä oleva maaseutusihteeri Valto Holopainen, yrittäjä Eino Räsänen, yrittäjä Eerik Nissinen ja yrittäjä Pilvi Pöntynen.

Sataman kehittämistyötä on tehty suunnitelmallisesti jo 1990-luvulta saakka. Silloin tehtiin vierasvenesatama ja satama-alue rakennettiin. Tämän jälkeen yritystoiminta satamassa alkoi vilkastua. Nykyään satama-alueelta löytyvät kalasatama, Rantamylly-kahvio, Viihdekeskus HojoHojo, Kalastaja Teuvo Keinäsen kalankäsittelytilat, Savetar-keramiikkapaja, JK Chop Shop Kustoms, Feelwood ja Tuusniemen Lämpö ja Vesi Oy. Viihdekeskus HojoHojoa edelsi tunnettu Ukko-Teeri -niminen ravintola jo 1970-luvulla samalla paikalla. Satamapaviljonki caravan-alueineen rakennettiin 2000-luvun puolivälissä. Silloin rakennettiin myös matonpesupaikka.

Viimeisimpänä sataman alue on nimetty Puistosatamaksi ja sitä kaavoitetaan parhaillaan matkailupalvelujen alueeksi. Viime vuosina alue on kehittynyt virkeäksi tapahtumien pitopaikaksi. Suurimpia näistä tapahtumista ovat Kutujuhlat, Koillis-Sawo Show –koiranäyttely, Juojärven Aarnitulet ja kesäkauden avajaiset. Satamassa pysyvinä rakennelmina ovat Angry Birds –leikkipaikka, uimaranta ja Beach Volley –kenttä. Kutujuhlilla 29.6. esiintyvät julkkiskokki Maija Silvennoinen, Pelle Miljoona United ja Aikakone. Muuta kiinnostavaa löytyy Romantiikkaradalta ja lukuisista näyttelyistä, kuten vanhat traktorit.

Satama herää kevään korvalla henkiin, kun tanssi-illat Viihdekeskus HojoHojossa alkavat ja jatkuvat aina myöhään syksyyn saakka. Rantamylly-kahvio avautuu kesäkuun alussa. Jo neljänä vuonna Kutujuhlat – lämminhenkinen maalaisromanttinen kesätapahtuma on kerännyt osallistujia ympäri Suomen. Timo Kiviluoman ja Asta Tirkkonen-Hersion sanoin: ”Tunnustus kannustaa pitämään sataman hyvässä kunnossa ja kehittämään sitä edelleen.” Timo Kiviluoma toivoi, että palkinto kannustaa myös muita kuntia kehittämään satama-alueitaan. Tavoitteena Tuusniemellä onkin saada satamaan ympärivuotisia palveluja.

Tuusniemi on pieni, idyllinen Joensuun ja Kuopion välimaastossa oleva ja rohkeilla avauksilla kasvava kunta, jossa ollaan aidosti yhteisöllisiä. Kutujuhlat ovat vuosittainen tapahtuma Tuusniemellä. Tuusniemen kunnan kaksi keskeistä strategista painopistettä ovat rohkeus ja rakkaus. www.tuusniemi.fi

« Takaisin