« Takaisin

Uusi FINLANDIA CAFÉ sisustettiin aiemmin kätkössä olleilla Aallon kalusteilla

Finlandia-talo 22.09.2020  00:07:40

Kahvilan tarjoiluissa nostetaan pääosaan suomalaisten tuottajien uniikkeja raaka-aineita

Finlandia-taloon on avattu uusi FINLANDIA CAFÉ, jonka makumaailmassa korostuu suomalaisen ruoan arvostus. Tarjoilut on suunnitellut Finlandia-ravintolan uusi keittiöpäällikkö Mika Jokela. Vahvasti sesongin mukaan elävissä annoksissa hyödynnetään kotimaisten tuottajien uniikkeja tuotteita ja raaka-aineita. Kahvilan kiertotaloushenkisessä sisustuksessa on käytetty Finlandia-talosta löytyviä Alvar Aallon alkuperäisiä huonekaluja, joista osa on suunniteltu Finlandia-taloa varten. Osa kalusteista on nyt ensimmäistä kertaa suuren yleisön nähtävillä. Sisustuksesta vastaa Tuuli Sotamaa suunnittelutoimisto Ateljé Sotamaasta. Suolaisten ja makeiden kahvilaherkkujen lisäksi tarjolla on arkisin lounas ja after work. Kahvilassa järjestetään myös musiikki-iltoja ja muita tapahtumia. Kahvilan yhteydessä on Galleria Veranda, jossa on esillä vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Finlandia-ravintolan uutena keittiöpäällikkönä on aloittanut Mika Jokela, joka vastaa myös FINLANDIA CAFÉn tarjoilujen suunnittelusta. Jokela siirtyi tehtävään Vanajanlinnan keittiömestarin paikalta ja tuli suuren yleisön tietoisuuteen Top Chef Suomi -ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella. Jokelan ruokafilosofian perustana on kotimaisen ruoan vankka arvostus.

– Suomi on täynnä hienoja, uniikkeja tuotteita, joista etsimme käyttöömme parhaat. Tavoitteena on tehdä koko Suomesta ruoka-aitta, josta tuomme tarjolle eri paikkakuntien erikoisuuksia. FINLANDIA CAFÉn nimikkoannokseksi on kehitetty neljän maun Taste of Finlandia -lautanen, jossa yhdistetään vaihtuvia herkkuja Pohjois-, Itä-, Etelä- ja Länsi-Suomesta. Valikoima elää vahvasti sesonkien mukaan, kertoo Mika Jokela.

Kaikille avoinna oleva kahvila tarjoaa arkisin keitto- ja salaattilounaan sekä after work -tarjoilun työpäivän päätteeksi. Suolaiset ja makeat herkut ovat tarjolla koko kahvilan aukioloajan. Osassa tarjoiluista suunnitteluprosessi on käännetty takaperin: astioista juoman kautta ruokaan.

– Kahvilamiljöössä ei tarvitse jäykistellä, vaan ruoan kanssa saa leikitellä. Olemme kehittäneet tarjoiluja myös niin, että ensin on valittu lasi ja siihen sopiva viini. Sen jälkeen juomatarjoilun ympärille on kehitetty sitä tukeva ruoka. Kahvilan erikoisuutena ovat hollolalaisen Ainoa Wineryn marjaviinit, jotka ovat herättäneet ihastusta maailmalla, Jokela toteaa.

Sisustukseen nostettu Alvar Aallon kätkössä olleita huonekaluja

Kahvilan sisustuksen on suunnitellut Tuuli Sotamaa. Suunnittelutoimisto Ateljé Sotamaa on erikoistunut elämyksellisten tilojen luomiseen, joiden keskiössä ovat aidot tarinat ja ihmisten kokemus. FINLANDIA CAFÉn sisustus haluttiin toteuttaa hyvin kestävästi ja vastuullisesti. Kalustuksessa käytettiin muun muassa Suomen EU-puheenjohtajakautta varten kunnostettuja alkuperäisiä Alvar Aallon huonekaluja.

– FINLANDIA CAFÉn sisustus tukee kahvilan ruokafilosofiaa, eli suomalaisen ruoan ja aitouden arvostusta. Kalustukseen löysimme Finlandia-talon kätköistä Alvar Aallon huonekaluja, joista osa on aiemmin ollut suuren yleisön katseilta piilossa, esimerkiksi henkilökunnan tiloissa. Niiden erisävyiset puulajit ja ajan patina tuovat tilaan lämpöä ja kutsuvaa tunnelmaa. Finlandia-talon laaja kalustevalikoima on suunnittelijalle todellinen aarreaitta, kuvailee Tuuli Sotamaa sisustuskonseptin lähtökohtia.

Aallon käyttämä materiaalipaletti antoi raamit suunnittelulle. Kahvila sijaitsee Verandassa, joka rakennettiin vuosina 2010–2011. Finlandia-talon ulkoseinäksi alun perin rakennettu sininen sauvatiiliseinä on FINLANDIA CAFÉssa sisäseinää. Se luo tilaan vahvan tunnelman yhdessä messinkiovien kanssa.

– Toimme tilaan paljon vaaleaa, lämminsävyistä puuta, kuten tammea, vaahteraa ja punapyökkiä. Ne korostuvat kauniisti sinistä sauvatiiliseinää ja messinkipintoja vasten. Aalto itse käytti suunnittelussaan paljon vahvoja kontrasteja, joten haimme väriyhdistelmiä, joita sininen seinä korostaa. Vanhojen huonekalujen rinnalle on tuotu suomalaista designia, kuten Marimekon Siirtolapuutarha-kuosia, joka näkyy astioissa ja tekstiileissä, Sotamaa kertoo.

Kahvilan astiastoon on valittu lisäksi Ateljé Sotamaan suunnittelemia suupuhallettuja laseja ja tarjoiluastioita sekä tervalepästä valmistettuja tarjoiluastioita, jotka valmistetaan kaikki Suomessa.

Galleria Verandaan tulossa YK:n juhlavuoden tapahtumien päänumero

FINLANDIA CAFÉn yhteydessä on Galleria Veranda, jossa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä. Galleriaan on vapaa pääsy. Tällä hetkellä esillä on 15.10. asti Pihkassa puihin -näyttely, joka koostuu Henna Lundeniuksen puuaiheisista valokuvista.

Lokakuun lopulla Galleria Verandassa sekä Finlandia-talon Aalto Loungessa on esillä osa Agenda­­­-Art 2030 -teossarjasta, joka on YK:n 75-vuotisjuhlavuoden tapahtumien päänumero. Teossarja avaa YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman 17 osa-aluetta 17 taideteoksen keinoin: tanssilla, kuvataiteella, musiikilla, performanssilla, keskustelulla, runolla, mielenilmaisulla ja liikkeellä.

Agenda-Art 2030 -teossarjan synnyttämä kokonaisuus tuo esiin toivoa luovia ratkaisuja, tekee näkyväksi ongelmia ja niiden juurisyitä, ottaa kantaa ja luo ymmärrystä. Teokset ovat esillä Finlandia-talossa 19.10.2020 alkaen.

« Takaisin