« Takaisin

Vuoden kylä on eteläpohjalainen Luoma-aho


Vuoden kylä Luoma-aho. Kuva Larissa Nevalainen

Suomen Kylät ry

Vuoden kyläksi on valittu eteläpohjalainen Luoma-aho. Noin 350 asukkaan kylässä on enemmän työpaikkoja kuin asukkaita ja hyvät lähipalvelut, joita täydentää rakenteilla oleva uusi kylätalo. Valtakunnallisen Vuoden kylän ja kunniamaininnan saavien kylien lisäksi Suomen Kylät ry palkitsi lauantaina 24.8. paikalliskehittäjien Lokaali-tapahtumassa Kylätoiminnan tiennäyttäjät, Vuoden maaseututoimijan ja Maaseutukasvon.

Vuoden kyläksi valittu Luoma-aho on elinvoimainen 350 asukkaan kylä, jossa on työpaikkoja enemmän kuin asukkaita. Kylällä on runsaasti teollisuus- ja palvelualojen yrityksiä, joiden lisäksi lapsiperhemyönteisen kylän valttina on toiminut kyläkoulu. Tällä hetkellä koulun jatko on selvitettävänä ja oppilaat ovat väistötiloissa.

Kisan valintaraatiin teki vaikutuksen rakenteilla oleva kylätalo, joka kertoo kylän jatkuvasta kehittämisestä:

- Luoma-aholaiset ovat luoneet kylästään perheystävällisen, yritysmyönteisen asuinpaikan, joka seuraa aikaansa ja kehittyy eteenpäin. Halusimme palkita kylän esimerkkinä, joka osoittaa paikallisyhteisöjen elinvoiman ja roolin koko maamme tulevaisuuden tekijöinä, summaa valintaraatia vetänyt Petri Rinne Suomen Kylät ry:stä.

Kunniamaininnan Vuoden kylä -kilpailussa saivat pohjoissavolainen Tuovilanlahti ja satakuntalainen Sydänmaa. Kuopiolaisessa 250 asukkaan Tuovilanlahdessa on panostettu pitkäjänteiseen kehittämiseen, ja kylästä on kehitetty kansainvälisestikin kiinnostavaa matkailukohdetta. Eurajoella sijaitsevassa Sydänmaassa on puolestaan keskitytty kyläbrändin kehittämiseen uusien asukkaiden houkuttelemiseksi ja kylä viestii aktiivisesti toiminnastaan myös sosiaalisessa mediassa.

Kylätoiminnan tiennäyttäjinä palkitaan vuosittain kylätoiminnassa ansioituneita henkilöitä, jotka ovat antaneet pitkäaikaisen panoksen kylätoimintaan. Kylätoiminnan tiennäyttäjinä palkitiin Kyösti ja Marjatta Vatanen Uskalista Kiihtelysvaaralta ja Paula Määttä Jyväskylän Tikkalasta.

Vuoden Maaseututoimijaksi valitaan henkilö, joka on toiminut aktiivisesti ja innovatiivisesti paikalliskehittämisen parissa. Vuoden Maaseututoimijana palkittiin tervolainen Seija Korhonen, joka on toiminut pitkään maaseudun kehittäjänä sekä työnsä että luottamustoimiensa kautta. Hän on erityisesti lähidemokratian, osallisuuden sekä yhteiskunnallisen yrittäjyyden asiantuntija.

Vuoden Maaseutukasvo -tunnustus annetaan henkilölle, joka on ollut julkisuudessa myönteisesti esillä kylätoimintaan ja maaseutuun liittyvissä asioissa. Maaseutukasvoksi nimetään Harvaan asutun maaseudun asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä. Määttä on osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun tuomalla esiin etenkin harvaan asutun maaseudun näkökulmaa. Lisäksi toimimalla aktiivisesti sosiaalisessa mediassa hän on tuonut maaseudun arkielämää laajempaan tietoisuuteen.

Suomen Kylät ry palkitsee vuosittain Vuoden kylän ja ansioituneita maaseututoimijoita. Palkinnot jaettiin 35. kerran järjestetyssä paikalliskehittäjien Lokaali-tapahtumassa Kauhavalla lauantaina 24.8.2019. Vuoden kylä -kisassa oli ehdolla 17 kylää, jotka oli palkittu tänä vuonna oman maakuntansa vuoden kylänä.

« Takaisin