« Takaisin

Hennalan varuskunta vai Hennalan kasarmialue?

Sotilastermit menevät usein sekaisin. Nyt olisi oivallinen hetki kaavoittajien, toimittajien ja Hennalasta kirjoittajien ottaa käyttöön oikea termi. Yleinen Palveluohjesääntö (s. 59) määrittää yksiselitteisesti varuskunnan ja kasarmialueen.
Otteita:
”Varuskunnan muodostaminen ja johtosuhteet
Puolustusvoimain komentaja määrää varuskunnan muodostamisesta. Varuskunta muodostetaan yhdestä tai useammasta samalla alueella sijaitsevasta puolustusvoimien hallintoyksiköstä tai niiden osista puolustusvoimien normaaliolojen toiminnan tarkoituksenmukaista hoitamista varten. Puolustusvoimain komentaja käskee varuskunnan kokoonpanosta ja tehtävistä ja määrää varuskunnan päällikön.
Varuskunnan alue määritetään ensisijaisesti käsittämään kunta tai useita kuntia.
Varuskuntaan kuuluvat varuskunnan alueella sijaitsevat puolustusvoimien käytössä olevat alueet, puolustusvoimien hallintoyksiköt tai niiden osat ja lisäksi niihin kuulumattomat puolustusvoimien viran- tai toimenhaltijat, joiden virkapaikka on varuskunnan alueella.”

”Varuskunnan päällikkö voi määrätä varuskunnan alueella olevien sotilaskohteiden sisäiset alueet kasarmi-, esikunta-, huolto-, varasto-, harjoitus-, ryhmitys-, ampuma-, asunto- tai virkistysalueiksi, joissa toimintaa säädellään turvallisuussyistä tai muista toiminnallisista syistä. Varuskunnan päällikkö määrää sotilaskohteiden ja niiden sisäisten alueiden jakaantumisen turvallisuusvyöhykkeisiin sekä pysyviin varo- ja vaara-alueisiin.”

Hämeen Rykmentin lakkauttamisen myötä lakkasi myös Lahden varuskunta. Varuskuntaan kuului mm. Hälvälän ja Vesivehmaan harjoitusalueet sekä Hennalan kasarmialue.
Harjoitusalueista vastaa Hattulassa oleva Panssariprikaati.
Hennala jäi paikoilleen samoin kuin Hennalan kasarmit. 
Varuskunnan aikana Hennalassa oli sisäisen jaon perusteella mm. asuntoalue, kasarmialue, varastoalue ja Halkopellon alueen harjoitusalue.
Varuskunta-alueen nimityksen voi nyky-Hennalasta unohtaa. Yleisnimityksenä Hennalan kasarmialue on aika hyvä. 
Upseerikerhon rakennus on entisen Lahden varuskunnan Hennalan kasarmialueen asuntoalueella.
Sotilaslääketieteen museo on Hennalan kasarmialueen eteläpäässä.

Toisaalta jos joku ostaa tiilikasarmin Hennalan varuskunnasta, niin kaikki tietävät paikan.

Seppo Toivonen,
Hennalan kasarmialueelta
« Takaisin