« Takaisin

Inhimillisempää aktivointia

“Tarvitaan ainakin semmoinen malli, jossa kuitenkin on pelote. Jos ei toimi kuten pitää toimia, niin silloin tulee rangaistus” - Työministeri Jari Lindström (sin.) YLE 25.11.2018

Työministerin lausunto tiivistää erinomaisesti sen, mitä nykyhallitus työttömistä ajattelee. Työttömien kuvitellaan olevan yhtenäinen joukko ihmisiä, jotka mieluummin makaavat kotona kuin tekevät töitä, sillä mikään muu ei selitä tätä lähestymistapaa. Mikäli hallitus ajattelisi työttömien olevan joukko erilaisia ihmisiä, jotka eri syistä ovat työttömyyteen monesti tahtomattaan ajautuneet, yritettäisiin siihen löytää lääkettä jostain aivan muualta kuin armottomasta raippajärjestelmästä, joka kulkee nimellä aktiivimalli.

Aktiivimalli on osoittautunut heikoksi, kuten YLE uutisoi 25.11.2018. Työttömistä jopa 39 % on joutunut aktiivimallin leikkurin kohteeksi ja suhteessa ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen saajiin pienistä peruspäivärahoista on leikattu useammin. Tämä vahvistaa sen, että pitkäaikaistyöttömien on huomattavasti vaikeampi täyttää aktiivimallin ehtoja kuin lyhemmän aikaa työttömänä olleiden.

Aktiivimallin heikkoudet olivat tiedossa ja niistä varoitettiin erittäin selkeästi, mutta hallitus ei kuunnellut. Sen sijaan se runnoi parjatun aktiivimallin läpi eri järjestöjen ja asiantuntijoiden mielipiteistä huolimatta. Nyt myös käytäntö on osoittanut sen toimimattomaksi, vaikka sitä on yritetty parannella pitkin vuotta. Hätäisesti valmisteltu aktiivimalli olisi nyt aika perua, haudata ja katsoa aktivointimahdollisuuksia uudesta näkökulmasta.

Ensimmäinen askel on se, että jokainen työtön kohdataan yksilönä ja tuen tarve kartoitetaan yksityiskohtaisesti. On turha haaskata resursseja yrittämällä tarjota kaikille samanlaista palvelumallia, kun jokaisen tarpeet ovat erilaiset. Toiseksi: rankaisevasta aktiivimallista on siirryttävä inhimilliseen ja palkitsevaan aktivoimiseen. Mikäli työnhakija osoittaa aktiivisuutta esimerkiksi kouluttautumalla tai tekemällä vapaaehtoistyötä, tulee siitä palkita rankaisemisen sijaan ja nostaa tukea kiitokseksi aktiivisuudesta.

Sirkku Hildén (sd.)

Kirjoittaja on lahtelainen kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kansanedustajaehdokas

« Takaisin