« Takaisin

Kaipaan konkretiaa - yrittäjille aitoa kannustusta

Yrittäjyyttä pidetään yhtenä helppona keinona vähentää työttömyyttä. Työttömiä työnhakijoita kannustetaan usein perustamaan oma yritys. Jokainen yrittäjä kuitenkin tietää, ettei yrittäminen ole helppoa eikä kenestä tahansa ole yrittäjäksi. Sivusta seuraavalle yrittäjän elämä voi vaikuttaa leppoisalta, kun työaikansakin saa määritellä itse, mutta tosiasiassahan yrittäjä paiskii töitä tuntimääräisesti paljon enemmän kuin normaali palkansaaja.
Lähes kaikki eduskuntavaaliehdokkaatkin liputtavat yrittäjyyden puolesta. Nykyisessä järjestelmässä piilee kuitenkin vaara, että pian meillä on uusi ryhmä, joka tipahtaa järjestelmän ja sosiaaliturvan ulkopuolelle, ”yritin, mutta en onnistunut”.  Näinhän ei saa käydä, vaan on löydettävä oikeita, konkreettisia keinoja tilanteen helpottamiseksi. Yrittäjien sosiaaliturva on tällä hetkellä hyvin heikko, myös sitä on parannettava.
Viron yritysveromallista puhutaan paljon. Siinähän veroa maksetaan siitä osasta voittoa, joka otetaan omistajille yrityksestä ulos. Kertarysäyksellä Suomessa toteutettuna malli rampauttaisi meidän verotuksemme. Kannustavuutta verotukseen on kuitenkin ehdottomasti pian löydettävä.
Minä ehdotan seuraavaa mallia: Kun uusi pienyritys perustetaan, se saisi merkittävästi helpotusta arvonlisäverojen maksamiseen kahtena ensimmäisenä vuonna. Kolmas vuosi olisi vielä kevennettyä ja sen jälkeen tilanne normalisoituisi. Näinä kolmena ensimmäisenä vuonna yritys vahvistuisi ja pääsisi kunnolla jaloilleen, jonka jälkeen sen olisi mahdollista kasvaa ja toivottavasti pian palkata myös uusia työntekijöitä.
Samaa mallia voisi soveltaa yritysten investointeihinkin. Kun yritys tekee investoinnin, sitä tuettaisiin matalammalla arvonlisäverolla, kunnes investointi alkaa tuottaa. Investoinnin suuruudesta, kotimaisuusasteesta  ja työllistämisvaikutuksista muodostuva kaava toisi yritykselle 5-10 % alennuksen ensimmäisenä vuonna ja puolet siitä toisena vuonna. Käytännössä valtio tukisi yritystä, kunnes investointi alkaa tuottaa sekä yritykselle että valtiolle. Kuvio voisi mennä niin, että yrityksellä olisi vaikkapa neljän vuoden välein mahdollisuus anoa kevennettyä arvonlisäveroa, jotta ei syntyisi ylikuumenemista ja investoinnit olisivat harkitumpia. Uskon, että tämä motivoisi yrityksiä investoimaan ja auttaisi jopa Viroon suuntautuvaa yrityspako-ongelmaa.
Tämä malli ei vaatisi  yhteiskunnalle eikä veronmaksajalle  uusia  leikkauksia, mutta kannustaisi ja helpottaisi yrittämistä Suomessa ja lisäisi tuottavuutta sekä uusia työpaikkoja. Toki yllä kuvattu malli tarvitsee ympärilleen tarkat, mutta ymmärrettävät säännöt. Kaipaan  konkretiaa ja aitoa tekemisen meininkiä päätöksentekoon!

Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg,
Eduskuntavaaliehdokas, Keskusta
Opettaja, Sysmän kunnanvaltuuston pj

« Takaisin