« Takaisin

Taidetta ja kulttuuria pitää puolustaa

Taidetta ja kulttuuria pitää puolustaa erityisesti tiukkoina aikoina. Olen huomannut, että taloustilanteen kiristyessä harva päätöksentekijä näkee seuraavan vuoden talousarviota pidemmälle. Lyhyen tähtäimen talouslukuihin fakkiutuneet poliitikot säästävät pian yhteiskuntamme hengiltä.  
Kulttuurin arvoa ei voi mitata vain rahassa. Kulttuuri ja taide ovat asioita, joilla edistetään ihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Kulttuurilla on valtava ennaltaehkäisevä vaikutus ja siinä piilee huima taloudellinen potentiaali.
Taide ja talous eivät ole ristiriidassa keskenään vaan kulkevat käsikädessä. Monissa maissa kulttuuri on tärkeä työllistäjä ja sen vienti taloudellisesti merkittävää. Näin voisi olla myös Suomessa.
Kulttuurilla on myös välinearvoa. Se näkyy kauniissa ja toimivissa käyttöesineissä, hyvin suunnitelluissa rakennuksissa tai viihtyisissä kaupunkikeskustoissa. Muotoilu on jo nyt kilpailuvaltti.
Kulttuurin merkitys on nostettava keskusteluun myös eduskuntavaaleissa. Kulttuurin harrastajana ja valtakunnallisen kulttuurijärjestön pääsihteerinä haluan nostaa esiin  kolme teesiä kulttuurista: 
1. Mahdollistetaan kulttuuri kaikille. Jokaisella suomalaisella pitäisi olla mahdollisuus harrastaa ja nauttia kulttuurista arjessa. Tämän pitää toteutua eri elämänvaiheissa niin kotona kuin päiväkodeissa ja kouluissa aina vanhainkoteihin asti. 
2. Tuetaan kulttuuriyrittäjyyttä sekä luovien alojen työpaikkojen syntymistä. Kulttuuriteollisuus voi auttaa luomaan työpaikkoja samalla, kun se toimii yhteisöllisyyden vahvistajana.
3. Ollaan ennakkoluulottomia. Käytetään taidelähtöisiä menetelmiä ja osaamista työelämän kehittämisessä, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä innovaatiotoiminnan moottorina.  Luovuus on innovaatiotoiminnan ja alueiden välisen kilpailun menestystekijä.
Pieni rahallinen panostus kulttuuriin on usein moninkertainen säästö huomisen sosiaali- ja terveydenhuoltokustannuksissa. Lisäksi luovan talouden mahdollisuudet ovat lähes mittaamattomat. Tämän vuoksi taidetta ja kulttuuria pitää puolustaa erityisesti tiukkoina aikoina. 


Antti Kalliomaa,
Suomen Nuorisoseurat ry:n pääsihteeri ja keskustan eduskuntavaaliehdokas Lahdesta.

(Nuorisoseurat on Suomen merkittävin kulttuurisen lapsi- ja nuorisotyön toimija. Järjestön keskeiset harrastusalat ovat tanssi, teatteri, sirkus ja liikunta. Järjestön toimintaan ja tapahtumiin osallistuu vuosittain yli 500.000 suomalaista. Nuorisoseurajärjestö on poliittisesti sitoutumaton.)

« Takaisin