« Takaisin

EuroChem ja John Nurmisen Säätiö jatkavat ympäristöyhteistyötä Suomenlahdella


(Vasemmalta) John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja Marjukka Porvari, Fosforit-tehtaan johtaja Vladimir Erlykov ja John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt tutustumassa Fosforit-tehtaan alueeseen. Kuva: John Nurmisen Säätiö

EuroChem, yksi maailman johtavista lannoitetuottajista, on solminut jatkosopimuksen John Nurmisen Säätiön kanssa. Sopimuksen mukaan osapuolet jatkavat yhteistyötä Laukaanjoen tilan parantamiseksi.

Sopimus koskee EuroChemin uudelle, Kingiseppissä sijaitsevalle Fosforitin tehtaan alueella sijaitsevalle ammoniakkilannoitetehtaalle rakennettavaa suljetun vesikierron järjestelmää. Kingisepp sijaitsee lähellä Viron rajaa Suomenlahteen ja Itämereen virtaavan Laukaanjoen rannalla.

”Olemme saavuttaneet hyviä tuloksia John Nurmisen Säätiön kanssa ja odotamme yhteistyön jatkumista”, sanoo EuroChemin toimitusjohtaja Igor Nechaev. ”Suljetun vedenkierron järjestelmä on viimeisintä teknologiaa ja avainasemassa prosesseissa, joilla pyrimme minimoimaan toimintamme vaikutuksen Itämereen.”

John Nurmisen Säätiö ja EuroChem aloittivat yhteistyön vuonna 2012 vähentääkseen Fosforitin lannoitetehtaalta Suomenlahteen Laukaanjoesta tulevia fosforipäästöjä. Padoista ja muista osista koostuva puhdistusjärjestelmä estää päästöt Fosforitin alueelta ja on vähentänyt vuosien 2011 ja 2017 välillä merkittävästi Laukaanjoesta Itämereen valuvaa fosforikuormaa. Riippumattomien asiantuntijoiden mukaan järjestelmän puhdistuskapasiteetti on riittävä kaikissa olosuhteissa ja käytetty veden puhdistusteknologia toimii hyvin.

Nyt, kuusi vuotta fosforinpuhdistusjärjestelmän käynnistymisen jälkeen, John Nurmisen Säätiön edustajat vierailivat Fosforitissa ja tutustuivat tehtaan fosforinpuhdistusjärjestelmän toimintaan.

“Fosforitin tehtaalla toteutettujen toimien vaikutus Suomenlahden veden laatuun varsinkin vesialueen itäosissa on ollut todella suuri”, kertoo John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeista vastaava johtaja Marjukka Porvari. ”Tutkimuslaitokset, mukaan lukien Suomen ympäristökeskus SYKE, vahvistavat että rehevöitymisen oireet, erityisesti haitallisten levien määrä, ovat vähentyneet ja samaan aikaan veden kirkkaus on lisääntynyt merkittävästi myös Suomen vesialueella. Positiivisella ympäristövaikutuksella mitattuna voidaan sanoa, että kyseessä on suurin Itämerellä koskaan toteutettu ympäristöhanke.”

John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeet

« Takaisin