« Takaisin

Säyne antaa onkijalle kovan vastuksen


Kuvat: Juha Ojaharju

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö. 16.04.2020. 15:12:44

Säyneen onginta on monelle kalastuksen harrastajalle yksi kevään kohokodista. Pitkän talven jälkeen on ilo kalastaa suuria säyneitä, jotka antavat onkijalle siiman päässä kovan vastuksen. Mikä olisikaan hienompi tapa aloittaa onkikausi.

Juuri nyt on Etelä- ja Länsi-Suomessa otollinen aika lähteä onkimaan säyneitä. Säyneet eli säynävät ovat parhaillaan suuntaamassa kutupaikoilleen ja ne syövät ahnaasti myös ennen kutua. Hyviä ja suosittuja onkipaikkoja ovat etenkin mereen laskevat joet ja isot purot, varsinkin niiden alaosat. 
Pohjoisessa on vesistöissä vielä jääkansi ja siellä säyneitä kalastetaan tällä hetkellä pilkkimällä. Etenkin Perämeren pohjukkaan laskevien jokien edustoilta saadaan pilkkimällä hyvin säyneitä.

Yleisin käyetty vapatyyppi säyneen onginnassa on 6-7 metrin pituinen teleskooppivapa. Sillä ylettyy onkimaan melko kaukaa, eikä se hiilikuidusta valmistettuna ole kovin raskas. Koska saaliskalat ovat usein isoja, täytyy siiman olla kestävä. Sopiva paksuun on noin 0,25 mm. 
Huomattavasti teleskooppivapaa monikäyttöisempi valinta on kuitenkin varta vasten ongintaan tarkoitettu kelaonkivapa, jolla voi kalastaa sekä läheltä että kaukaa. Kelaonkivapa on kevyt käyttää ja kelan avulla pystyy väsyttämään isojakin kaloja siiman katkeamatta. Sopiva siiman paksuun säyneen kelaongintaan on 0,20 mm.
Hyviä säynesyöttejä ovat maissinjyvät, katkarapu, makkaran palat sekä tietysti madot ja kärpäsen toukat. Sopiva koukkukoko on välillä 4-2.

Säynekannat ovat monin paikoin vahvat, varsinkin rannikolla säynettä on runsaasti. Niitä voi siis huolettaa ottaa ruokakaloiksi. Vastuullinen kalastaja muistaa kuitenkin pysyä kohtuudessa, eikä ota enempää kaloja kuin mitä omassa taloudessaan tarvitsee. Ylimääräiset säyneet on helppo vapauttaa, kunhan onkija muistaa varustautua koukunirroituspuikolla tai irroituspihdeillä. Vapautettava kala on hyvä pitää koukun irroituksen ajan haavin päällä tai vedessä, jotta sen limapinta ei vaurioidu.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö haluaa lisäksi muistuttaa kaikkia harrastajia näin epidemia-aikana vastuullisen kalastajan askelmerkeistä:
*Lähde kalaan vain täysin terveenä. Jos tunnet olosi vähääkään kipeäksi tai perheessäsi sairastetaan, jää kotiin.
*Kalasta nyt vain lähivesillä. Matkustamisen aika on myöhemmin.
*Kalasta yksin tai perheen kera. Muista pitää muihin kalastajiin ja ulkoilijoihin riittävä turvaväli, ulkonakin vähintään kaksi metriä. 

« Takaisin