« Takaisin

Tulevat luonto-oppaat sukelsivat Lapin kansallispuistojen arkeen niin lapion, haravan kuin myös reseptivihkon kanssa


Kivituhkan levittämistä sääskien seassa akassaivolla. Kuva: Henri Arponen

Metsähallitus 24.07.2020

Heinäkuun helteet ja rankkasateet ovat tulleet tutuksi Lapin eri kansallispuistoissa työskenteleville luontoalan oppaille. Heinäkuun lopussa valmistuvat opiskelijat erikoistuvat sertifioiduksi kansallispuisto-oppaiksi tutkintonsa ohessa. Luonto-oppaan työn perinteisempien tehtävien rinnalla uusi lisä on ollut Pallaksen OravaAvenuelle sijoittuvan elämysreseptiikan tuottaminen.

11 tulevaa luontomatkailualan ammattilaista on imenyt koko laidallisen kansallispuistojen monenkirjavasta työarjesta kuluneen kesän aikana. Tulevat oppaat ovat työskennelleet ympäri Lappia Saariselältä Ylläkselle. 

Opiskelijoiden on hyvä kurkata kansallispuiston kulissien taakse, Metsähallituksen Luontopalvelujen väen arkeen. Vaihtelevien työtehtävien tekeminen auttaa ymmärtämään laadukkaan retkeilypalvelutuotannon takaavaa työtä, kertoo kouluttaja Mikael Heikkilä Ammattiopisto Lappiasta.

Kansallispuisto-oppaiden työhön sisältyi esimerkiksi Pyhä-Luoston ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa aimo annos reittien ja oppaiden parantamista sekä taukopaikkojen, tupien ja laavujen, huoltoa. Kansallispuistojen viitoitusta on uusittu ja reittejä on sorastettu kestävyyden edistämiseksi vilkkaimmilla kohteilla. Pallaksella puisto-oppaat tekivät myös alueen riistakolmiolaskentoja.

- Osa oppaista on saanut niittää ja haravoida Puolitaipaleen vanhan metsänvartijatilan perinnebiotooppia hoitaen luontovalvojamme ohjauksessa. Vuotuinen niitto on tarpeen kohteen pitämiseksi mahdollisimman alkuperäisessä tilassaan, kertoo kenttäharjoittelua koordinoiva puistomestari Tuija Makkonen.

Kansallispuisto-opaskoulutus käynnistyi pilottikoulutuksena vuonna 2013. Siitä lähtien yli sata kansallispuisto-opasta on saatu perehdytettyä kansallispuiston toimintaympäristön erityispiirteisiin.

Tämä on ollut mahdollista integroimalla kansallispuisto-opaskoulutus osaksi ammatillista luonto- ja eräoppaan ammattitutkintoa. Ammattiopisto Lappian ja Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteistyössä toteutettu koulutus on laajentunut myös Pyhä-Luoston sekä Urho Kekkosen kansallispuistoihin. Pallas-Yllästunturilla on nyt 83, Pyhä-Luostolla 20 ja Urho Kekkosen kansallispuistossa kuusi kansallispuisto-opastukseen erikoistunutta opasta. 

Oppaan työssä opastaminen kuuluu perustehtäviin, uutta oppaille oli sen sijaan luontopolulle sijoittuvan elämysreseptiikan kirjoittaminen ja sen testaus. Pallaksen Orava-avenuen avustettavasti esteetöntä reittiä voi kulkea nyt myös oppaiden laatiman voimaantumisreseptin avulla.

- Arjen kiire voi seurata mukana luontoon, Joskus ihminen voi tarvita neuvoja siihen, miten luontoa voi pysähtyä aistimaan syvemmin, kertoo elämysreseptiä ryhmässä suunnitellut opiskelija Hanna-Mari Korva.

Reseptin saa pyydettäessä Pallastunturin luontokeskukselta.


Hanna-Mari Korva, Pallas-Ylästunturin kansallispuiston sertifioitu opas nro 78 Kuva: Hanna-Mari Korva.

« Takaisin